Da koronasmitten førte til at Kina måtte stenge ned deler av samfunnet og isolere storbyen Wuhan fra januar, førte dette som ventet til et kraftig fall i den økonomiske aktiviteten med en nedgang i verdiskapingen på 6,8 prosent i første kvartal.

IMF, Verdensbanken, Verdens handelsorganisasjon og internasjonale finansinstitusjoner trodde dette ville føre til en resesjon for hele året – den første siden 1970-tallet. Dommedagsprofetiene har ikke slått til.

Kinesisk gjenåpning

I morgentimene på mandag kom de økonomiske statistikkene for tredje kvartal. De viser at den kinesiske økonomien vokste med 4,9 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. I tredje kvartal 2019 var den økonomiske veksten på seks prosent.

Konsensus lå på en kvartalsvekst på 5,5 prosent. Detaljhandelen steg med 3,3 prosent i september sammenlignet med for ett år siden og industriproduksjonen økte med 6,9 prosent.

India har verdens høyeste antall smittede daglig – gjenåpner kinoene
Bollywood-industrien med sine 2000 filmer i året får publikum igjen.
00:48
Publisert:

«Kinas økonomi fortsatte sin raske oppgang i kvartalet. Den er bredere og er mindre avhengig av investeringsledede stimuli. Dessuten viser de månedlige dataene at veksten fortsatt akselererte inn i fjerde kvartal», skriver seniorøkonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.

Kina har gjenåpnet det meste av økonomien. Det har kun vært begrensede lokale utbrudd av koronaviruset de siste seks månedene. Når det registreres smitte svarer myndighetene med massetesting av hele byer – senest i Qingdao, hvor over ni millioner ble testet på fem dager.

De økonomiske delstatistikkene har vært positive gjennom hele kvartalet.

Analyseselskapet Capital Economics, som ofte er skeptisk til økonomiske statistikker fra Kina, har siden i mai ment at det går mot en økonomisk vekst for hele året i verdens nest største økonomi.

«Kina er blitt den første større økonomien som har returnert til veksten de hadde før viruset. Dette skyldes de raskt fikk kontroll med koronaviruset og bruk av effektive tiltak i økonomien. De har lent seg tungt på investeringer og eksport. Arbeidsmarkedet og det private forbruket er i ferd med å ta seg opp igjen», skrev Capital Economics før statistikkene ble sluppet.

Handelsoppgang

Verdens handelsorganisasjon (WTO) mente i april at koronapandemien ville føre til en kollaps i verdenshandelen med en nedgang på mellom 13 og 32 prosent i 2020. I den siste oppdateringen fra april ventes en handelsnedgang på 9,2 prosent og en vekst på 7,2 prosent i 2021.

«En sterk handelsutvikling i juni og juli har ført til enkelte tegn på optimisme for 2020», skriver WTO i den siste oppdateringen.

Verdenshandelen falt med 14,3 prosent fra første til andre kvartal – den største nedgangen som WTO noensinne har registrert. Realtidsdata fra de tre siste månedene tyder på en normalisering i handelsaktiviteten.

Dette bekreftes ikke bare av handelsstatistikkene fra Kina, hvor eksporten økte med 9,9 prosent i september, men også japanske handelsstatistikker.

I september falt Japans eksport med 4,9 prosent mot en nedgang på 14,8 prosent i august. Eksporten til Kina økte med 14 prosent – ledet av avansert produksjonsutstyr for databrikker og elektronikk med en vekst på 47 prosent.

– Kina er den viktigste drivkraften for japansk eksport for øyeblikket. Men jeg tror ikke Kina kan fortsette i dette tempoet gitt hva som skjer i resten av verden med koronapandemien og hvordan dette veier på den økonomiske aktiviteten, sier sjeføkonom Takeshi Minami hos Norinchukin Research Institute til Bloomberg.

Europeisk resesjon

Oppblussingen av koronaviruset i Europa i høst legger en demper på den japanske handelen. I september falt den japanske eksporten til EU med 10,6 prosent. Dette var imidlertid en mindre nedgang enn de siste seks månedene.

– Jeg kan ikke tro hvor raskt den andre bølgen har rammet. Nå kan det bli en negativ vekst for flere økonomier i fjerde kvartal. En ny resesjon er absolutt mulig, sier seniorøkonom Katharina Utermöhl hos Allianz til Financial Times.

Den europeiske sentralbanken sa så sent som i september at den regnet med en økonomisk vekst på over tre prosent for fjerde kvartal.

– Mange land opplever en ny smittebølge. Det betyr oppgangen er lenger unna enn vi håpet på og de økonomiske konsekvensene blir alvorligere. Det er for tidlig å si hvor mye alvorligere, sa Nederlands sentralbanksjef Klaas Knot i forrige uke på en pressekonferanse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.