Den månedlige aktivitetsindeksen Purchasing Managers’ Index (PMI) havnet på 48,3 i januar, viser rapporten fra Caixin/Markit. Det var ventet 49,5. Et måletall på under 50 viser en nedgang for et flertall av selskapene som inngår i undersøkelsen. Rapporten bekrefter at den kinesiske økonomien har alvorlige problemer.

Svak trend vil fortsette

Det utarbeides to aktivitetsrapporter fra Kina. Den offisielle pmi-rapporten, hvor det er en overvekt av statlige storselskaper, kom på torsdag og kom inn nøyaktig som ventet. I Caixin-rapporten inngår mellomstore selskaper fra privat sektor.

– Kina vil sannsynligvis komme med nye finans- og pengepolitiske tiltak og fremskynde gjennomføringen. Samtidig skal kredittveksten stabiliseres og det gjennomføres reguleringer. Det betyr at den svake trenden i den kinesiske økonomien vil fortsette, sier direktør for makroøkonomisk analyse hos Caixin, Zhengsheng Zhong, i en kommentar.

Underindeksen for nye ordrer falt betydelig i januar, men eksportordrer økte. Dette skyldes sannsynligvis at USA og Kina inngikk en midlertidig våpenhvile i handelskrigen i desember og at det ble satt inn ekstra ordrer i frykt for at handelstollene vil øke igjen fra mars.

Resultatsesongen har fortsatt ikke startet for fullt i Kina. Børsnoterte selskaper hadde frist til torsdag om å legge frem resultatvarsler. 440 selskaper bekreftet at 2018-resultatene ble forverret. Av disse vil 373 få et underskudd, ifølge Bloomberg. I 2017 var 86 prosent av disse profitable.

– Dette er bare begynnelsen på bedriftenes inntjeningssvekkelse ettersom økonomien vil fortsette å bremse opp, advarer fondsdirektør Yu Dingheng ved Shenzhen Flying Tiger Investment & Management til Bloomberg.

Kreativ sentralbank

Kinesiske myndigheter har kommet med en rekke tiltak de siste ukene for å stabilisere aktiviteten i økonomien. Kina fikk den svakeste veksten på over et kvart århundre i 2018.

Den britiske finansinstitusjonen Barclays har flere ganger tidligere spådd riktig om når den kinesiske sentralbanken vil komme med renteendringer.

Nå mener Barclays et rentekutt er nært forestående – muligens allerede på fredag. De kinesiske markedene vil være stengt de neste 10 dagene. Sentralbanken har allerede gjort klart ekstra likviditet.

«Eksisterende tiltak er ikke tilstrekkelig for å redusere finansieringskostnadene i realøkonomien i en nedgangskonjunktur hvor det er økende kredittrisiko og svakere produsentprisinflasjon», skriver analytikerteamet fra Barclays i en ny rapport.

Sjefstrateg for Asia hos den svenske storbanken SEB skriver i en ny analyse at den kinesiske sentralbanken har tatt i bruk kreative løsninger for på hjelpe bankene. Dette gjør det mulig for bankene å øke kjernekapitalen uten å hente inn frisk kapital.

Nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Shenzhen har startet siste handelsdag før kinesisk nyttår høyere. Shenzhen-børsen er dagens vinner i Asia med en oppgang på 1,6 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Eva Grinde: Personlighetstester har minimal verdi og kan sammenlignes med horoskoper
07:40
Publisert: