Kina har forsøkt å unngå at den innenlandske økonomien rammes av den pågående handelskrigen med USA. Den økonomiske veksten for hele året ventes å havne på i overkant av 6,5 prosent. Nye statistikker fra november viser at dette kan bli vanskelig å opprettholde inn i neste år.

Mer svekkelse på horisonten

Sist helg kom de kinesiske handelsstatistikkene for november. Disse viste den svakeste eksportveksten på åtte måneder med 5,4 prosent. Hadde det ikke vært for at kinesiske fabrikker produserte ekstra for amerikanske lagre for å unngå ventet straffetoll fra nyttår, ville det ha vært en nedgang.

Innenlandske økonomiske statistikker på privat forbruk, investeringer og industriproduksjon kom fredag morgen. De endte lavere enn konsensus.

Industriproduksjonen steg med 5,4 prosent mot ventet 5,9 prosent. Detaljhandelen økte med 8,1 prosent, ifølge National Bureau of Statistics. Her var det ventet 8,8 prosent vekst. Dette er den svakeste veksten på over 15 år.

Private investeringer endte som ventet på 5,9 prosent.

– November-aktiviteten og forbruket var nedslående. På horisonten ligger det mer svekkelse. Den kinesiske økonomien er under press – innenlandsk og internasjonalt, sier senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.

Analytikere venter at 2019 vil bli svært utfordrende for den kinesiske økonomien. USA har utsatt nye straffetoller til 1. mars. Det høy gjeld i husholdningene og det er frykt for at prisene i eiendomsmarkedet i mellomstore og mindre byer skal begynne å falle og utløse panikk.

– Selv om Kina og USA kan forhandle frem en varig handelsavtale vil en nedkjøling i den globale økonomien, og den forsinkede effekten av lavere kredittvekst, skape motvinder for den økonomiske aktiviteten de neste månedene, ifølge Evans-Pritchard.

Økt mistenksomhet

I august falt aktivitetsindeksen PMI, også kjent som innkjøpssjefsindeks, for private selskaper til under 50 – en indikasjon negativ økonomisk vekst. Andel selskaper som tapte penger økte med 19 prosent. De første åtte månedene økte underskuddene med 66 prosent.

De siste månedene er det ikke blitt publisert nøkkelstatistikker for Guangdong-provinsen i den sørlige delen av landet, ifølge Nikkei. De siste 29 årene har provinsen vært den viktigste bidragsyteren til Kinas verdiskaping med en økonomi på størrelse med Russland. I 2017 hadde provinsen en økonomisk vekst på 10,2 prosent.

«Statistikker gjenspeiler den virkelige situasjonen i et land. Å skjule statistikker vil bare øke mistenksomheten om landets virkelige tilstand», skriver Nikkei.

Vekst – eller ren luft

De kinesiske statistikkene følges nøye på grunn av den pågående handelskrigen. Små avvik fra hva kinesiske myndigheter er komfortable med kan føre til endringer i den økonomiske politikken for å holde aktiviteten oppe.

Myndighetene har vært mindre restriktive på utslipp fra fabrikker i høst. I fjor vinter ble 28 kinesiske byer tvunget til å redusere utslipp av svevestøv (PM2.5-partikler) med 15 prosent. Dette rammet blant annet industriproduksjonen, men førte til renere luft.

I år er dette blitt utvidet til 79 byer og målet har vært en reduksjon på tre prosent. Ifølge Reuters analyser var ble det målt 69,8 mikrogram i november. Dette var 14 prosent høyere enn i fjor. For 32 byer var det en forbedring.

Les også: Trumps retrett dnPlus

– Fra hva jeg forstår har myndighetene valgt å overse dette så lenge luftkvaliteten er bra nok for å nå målene. Produksjonskutt er noe som måles. Det er ikke det endelige målet, sier en ansatt ved et stålverk i Tangshan til Reuters.

Byer som ikke innfrir kravene om bedre luftkvalitet får bøter på i overkant av en million kroner.

De ledende asiatiske børsene har falt på fredag:

Japan (Nikkei 225): -1,7%, Hongkong (Hang Seng): -1,6%, Kina (Shanghai): -0,8%, Sør-Korea (Seoul): -1,4%, Taiwan: -1,4%, Singapore: -1,2%, Australia (All Ordinaries): -0,9%.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jølle på pianobar
Elton John sa han kom til å bli pianoentertainer. Det ble han. 16 år gammel fikk han sin første jobb på byen. Bli med Jølle på pianobar.
00:00
Publisert: