Handelskrigen mellom USA og Kina har ført til at nesten alt av kinesisk eksport til USA vil møte straffetoll på grensen fra midten av desember hvis landene ikke klarer å bli enige om en avtale. Forhandlingene pågår fortsatt. En fase 1-avtale skulle etter planen undertegnes i neste uke.
– De er idioter
Flukten fra Kina startet før de første skuddene i handelskrigen mellom USA og Kina ble avfyrt i fjor. Amerikanske merkenavn som Calvin Klein, Tommy Hilfiger og Levi’s har flyttet alt av produksjon vekk fra Kina siden Donald Trump ble valgt som president.
– Vi har jobbet med selskaper om å få på plass planer siden Trump ble valgt. Ethvert selskap som ikke har lagt planer er idioter. Trump har gjort det meste av han lovet. Hvorfor ville han ikke gjøre dette, sier direktør Sean Coxall hos Hongkong-selskapet Li & Fung om den pågående handelskrigen med Kina.
Før internett gjorde det enkelt for internasjonale selskaper å finne fabrikker i Asia selv, var det over 110 år gamle selskapet Li & Fung det viktigste mellomleddet for storselskaper som Walmart og merkevareselskaper som hadde behov for hjelp til innkjøp og produksjon.
Coxall mener at selskaper som ikke har skjønt hva som skjer i forholdet mellom USA og Kina ikke har gjort hjemmeleksen sin og havnet på etterskudd.
– Det er en reell panikkfølelse, sier han til South China Morning Post.
Selskapet er blitt mer som en produksjons- og logistikkpartner som også bistår med design og utvikling av alt fra møbler og kjøkkenutstyr til tekstiler.
– Engstelige og nervøse
Usikkerheten rundt straffetoll og et høyere kostnadsnivå ved kinesiske fabrikker har ført til en masseflukt av internasjonale selskaper – vekk fra Kina. Produksjonen er flyttet til blant annet Vietnam, Bangladesh, Kambodsja og Indonesia.
Det er ikke bare politikk som ligger bak. Det er mange år siden Kina var et lavkostland. Fabrikkarbeiderlønningene ligger flere ganger høyere enn hva arbeidere i de fleste land i Sørøst-Asia får utbetalt.
Dagslønnen ligger på under 100 kroner dagen i Vietnam, Indonesia og Kambodsja. Trump har foreslått at amerikanske selskaper flytter produksjonen tilbake til USA.
– Alle selskapene jeg jobber med er engstelige og nervøse, men en ting ingen gjør er å vurdere å åpne fabrikker i USA, sier direktør for interesseorganisasjonen Footwear Distributors and Retailers of America, Matt Priest til Hongkong-avisen.
Rundt 70 prosent av interesseorganisasjonens medlemmers produkter kommer fortsatt fra kinesiske fabrikker. Vietnam fremstår som vinneren i handelskrigen. Kostnadene er betydelig lavere og landet har inngått frihandelsavtaler med EU, Australia, Canada og asiatiske land.
– Forsyningskjeden kan ikke endres med en gang den politiske vinden snur. Medlemmene våre har lenge flyttet produksjonen vekk fra Kina, sier Priest.
Lover økt import
Under den nylig avsluttede Canton Fair, messen hvor internasjonale kunder møter kinesiske produsenter hver høst og vår, falt ordrene sammenlignet med i fjor, ifølge arrangørene.
Den kinesiske ledelsen innser alvoret. På tirsdag morgen åpnet Kinas president China International Import Expo i Shanghai med Frankrikes president Emmanuel Macros som gjest. Det er andre år på rad Xi deltar i hva som er i ferd med å bli Kinas viktigste handelsvindu mot verden.
– Kina vil prioritere økt import. Vi vil fortsette med å senke importtoll og transaksjonskostnader, sa president Xi under åpningen, hvor utstillere fra 172 land deltar.
Sørkoreanske Samsung Electronics bekreftet i oktober at de har produsert sin siste smarttelefon ved en kinesisk fabrikk. Så sent som i 2017 produserte Samsung 63 millioner smarttelefoner i Kina.
Japanske selskaper som Sony har også lagt ned produksjon i Kina og flyttet til blant annet Thailand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.