Kina mener at USA ikke er så opptatt av å redusere handelsunderskuddet, men at målet med handelskrigen er å kontrollere landet. USA sier målet er å beskytte amerikanske opphavsrettigheter, patenter og teknologi fra å bli utnyttet av kinesiske samarbeidspartnere.

– Kjemper på alle fronter

Kina har ambisjoner om å modernisere industrien og har identifisert ti områder hvor de skal bli ledende innen 2025 med «Made in China 2025»-strategien, blant annet roboter, luftfartsteknologi og avanserte dataprosessorer.

Hvis USA tror at de har klart å bremse Kina, tar de feil. Det satses stort på å utvikle produkter for å bli mindre avhengig av USA. Kina kan takke USAs president Donald Trump, som ligger i konflikter med en rekke allierte over hele verden.

– Trump kjemper på alle fronter. Hva kunne vel vært bedre for Kina, spør økonomiprofessor Keyu Jin ved London School of Economics overfor CNBC i forbindelse med en konferanse i Singapore.

Jin mener situasjonen ville ha vært i langt verre for Kina hvis forholdet til Europa hadde forverret seg. Det har ikke skjedd. Handelen mellom Kina og EU, og spesielt Tyskland, Frankrike og Italia, holder seg.

Trump har truet EU med straffetoll og en handelskrig.

– Hva Kina frykter mest, er at alle vil hamre løs på Kina. Det har ikke skjedd takket være Trump. Han er det minst ille alternativet for Kina, sier Jin.

Selvforsynt og teknologiuavhengig

Ifølge Jin har handelskrigen med USA gjort at Kina er blitt mer inspirert, og motivert, til å utvikle egen teknologi.

– Dette gjør at Kina streber etter å bli selvforsynt og bli teknologiuavhengig, ifølge Jin.

Kina etablerte tidligere denne uken et statlig teknologifond på over 260 milliarder kroner. Dette skal investere i utvikling av blant annet dataprosessorer og høyteknologi. Målet er at 70 prosent av verdens dataprosessorer og komponenter skal produseres i Kina innen 2025.

– Dette viser at Kina intensiverer den statlige innblandingen som utløste handelskrigen. Dette vil bety at handelskrigen vil fortsette, sier USAs tidligere assisterende handelsrepresentant til Kina, Jeff Moon, til Wall Street Journal.

– Kina ønsker en avtale

President Donald Trump vil han møte sin kinesiske kollega, Xi Jinping, i løpet av november for å undertegne «fase 1» av en handelsavtale. Ifølge Trump vil «60 prosent av alt» som det er forhandlet om de siste 18 månedene inngå.

Opprinnelig var planen å møtes under Apec-møtet i Chile i midten av november. Dette er blitt kansellert etter store demonstrasjoner mot regjeringen de siste ukene. Ifølge kinesiske medier vurder president Xi å invitere Trump til Macau i november.

Det er betydelig skepsis til Trump i den kinesiske ledelsen. Kina forlanger at straffetoll på kinesiske produkter må fjernes og at det ikke innføres ny straffetoll.

– Hvis USA fremsettes for store krav ved å insistere på strukturelle reformer, noe som vil endre den kinesiske økonomien, kan ikke en fullstendig avtale gjennomføre under Trumps første presidentperiode. Kina ønsker en avtale så snart som mulig, sier den tidligere diplomaten Zhou Xiaoming til Bloomberg.

USA har fastholdt at straffetoll på kinesisk import verdt 250 milliarder dollar i året vil bestå for å tvinge Kina til å innfri sin del av en handelsavtale.

– President Trump ønsker reelle strukturelle endringer i Kina som gir etterprøvbare resultater som vil gi en mer rettferdig handel med Kina, sier pressetalsmann Judd Deere til nyhetsbyrået.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.