Kinas handelsoverskudd med USA økte med nesten 20 prosent i første halvår. Denne trenden har sannsynligvis fortsatt inn i inneværende kvartal.

I forrige uke var den kinesiske visefinansministeren Liu He i Washington i møter med sine amerikanske kolleger. I en felles uttalelse ble partene enige om å redusere USAs handelsunderskudd med Kina. Dette skal skje ved at Kina øker kjøp av amerikanske varer betydelig.

Trump-støy

Ifølge president Trump åpner dette for at Kina vil kjøpe «alt amerikanske bønder klarer å selge». Trump-administrasjonen gjentok også tidligere påstander om at Kina har forpliktet seg til å redusere handelsoverskuddet med 200 milliarder dollar – mer enn en halvering fra 2017.

Det kinesiske handelsdepartementet sa i en uttalelse torsdag at Kina ikke har forpliktet seg til å redusere handelsoverskuddet med et gitt beløp.

– Det er mye støy rundt Donald Trump og kinesisk handel, sa sjeføkonom Shane Oliver ved AMP Capital til Reuters.

Trump innrømmer også at det har vist seg vanskelig å få til en forpliktende avtale med Kina.

«Vår avtale med Kina viser fin fremdrift, men til slutt må vi sannsynligvis bruke en annen innretning for å få dette gjennomført, og få resultatene bekreftet etter at den er klar», skrev Trump på Twitter.

Verdens nye supermakt

Hva slags innretning Trump tenker seg i en avtale med Kina, er det ingen som vet.

– Dette er bare nok et eksempel i rekken av at USA går tilbake fra en tøff handelsretorikk i bytte mot relativt små innrømmelser fra kinesisk side, sier seniorøkonom Michael Pearce hos Capital Economics i en kommentar.

Trump har fått kraftig kritikk fra republikanere, som mener han ikke er den toppforhandleren han har presentert seg selv som.

«Det er trist, men Kinas forhandlingsmetoder vinner akkurat nå. De har unngått straffetoller og fått en avtale om ZTE uten å gi opp noe meningsfullt. Dette er ikke å vinne», skriver den republikanske senatoren Marco Rubio på Twitter.

ZTE er et kinesisk teknologiselskap.

Senator Steve Daines, også han republikaner, advarte under en høring finansminister Steven Mnuchin om å ikke være blind for Kinas ambisjoner.

– Det er veldig viktig at vi forhandler, men vi kan ikke se på dette som en vanlig handelskonflikt. Vi må ikke glemme Kinas langsiktige tilnærming og mål. De ønsker å bli verdens supermakt – militært og økonomisk, sa han.

– Ødelagt bilindustrien

Onsdag kveld beordret Trump en full granskning av bilimport til USA.

«Section 232»-etterforskning skal undersøke om bilimporten truer USAs nasjonale sikkerhet. Det kan bli innført en 25 prosent straffetoll på import av tyske, japanske og sørkoreanske biler.

Aksjekursene på asiatiske bilprodusenter falt med inntil 3,7 prosent på torsdag.

«Det er bevis for at import av biler fra andre land har ødelagt vår innenlandske bilindustri. Vi vil foreta en omfattende og rettferdig undersøkelse», sa USAs handelsminister Wilbur Ross i en uttalelse.

Kina har allerede bekreftet at de vil redusere importtollen på utenlandske biler fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Ford solgte 1,2 millioner biler i Kina i 2017, men kun 20.000 ble importert fra USA.

Bransjeorganisasjoner er kritiske til de mange utspillene fra Trump og den usikkerheten de fører med seg.

– Den amerikanske bilindustrien blomstrer og vokser. Hvis vi begir oss inn på denne veien, vil det føre til færre valgmuligheter og høyere priser på biler og lastebiler i USA, sier direktør John Bozzella hos Global Automakers, som representerer internasjonale bilprodusenter, til Wall Street Journal.(Vilkår)

Drømmer du om å ta over et historisk hotell så bør du se dette
Innerst i Fjærlandsfjorden ligger Mundal hotell. Hotellet ble bygget i 1891 da utenlandske turister strømmet til Norge. I dag ligger hotellet der som et spøkelseshus. Kan nye krefter ta hotellet tilbake til sine gode gamle dager?
05:14
Publisert: