Det amerikanske finansdepartementet gjentar i en ny rapport påstandene om at den svake kinesiske valutaen bidrar til å øke det amerikanske handelsunderskuddet med Kina.

– Vi fortsetter med å oppfordre Kina til å iverksette nødvendige tiltak for å unngå at valutaen svekkes, sier finansminister Steven Mnuchin i en uttalelse natt til onsdag.

Idet de første skuddene i handelskrigen mellom USA og Kina ble avfyrt i fjor vår lå en dollar på 6,28 kinesiske yuan. Nå ligger den på 6,9 yuan. Svekkelsen har gjort det mulig for kinesiske eksportører å absorbere noe av straffetollene USA har innført på kinesisk import.

Kina er plassert på en overvåkningsliste sammen med åtte andre store handelspartnere, blant annet Tyskland, Irland, Singapore, Japan, Sør-Korea og Malaysia. Dette er land USA har store handelsunderskudd overfor. India og Sveits er fjernet fra listen.

– Ny usikkerhet

Internasjonale investorer er bekymret for at handelskrigen mellom verdens to største økonomier vil føre til en svakere global økonomisk vekst. Toppsjef for den amerikanske finansinstitusjonen JP Morgan, Jamie Dimon, er kjent for å være frittalende.

– Jeg tror handel er blitt et reelt problem. Dette har gått fra å være en trefning til noe langt mer. Hvis dette går rett vest og vi får andre overraskelser kan det påvirke folks vilje til å investere, sa Dimon på en konferanse i New York på tirsdag, ifølge CNBC.

Han sa at selskaper allerede vurderer å gjøre endringer i produksjonen.

– Det kan åpenbart føre til svakere investeringer og skape alle typer for usikkerhet, sa han.

Kina vil innføre straffetoll på amerikansk eksport verdt 60 milliarder dollar fra 1. juni. USAs president Donald Trump har sagt han ønsker 25 prosent straffetoll på nesten alt av kinesisk import. Det kan komme i løpet av sommeren.

– Jeg sier til folk at vi må være forberedt på at ting kan bli langt verre hvis allerede har et dårlig investeringsklima. Markedene vil gjøre det verre enn folk forestiller seg og det kan føre til at de får panikk raskere enn de burde, sa han.

Ny resesjonsfrykt

Finansinstitusjonen Morgan Stanley mener den amerikanske økonomien er i fare for å havne i en resesjon. De ser blant annet faresignaler i obligasjonsmarkedet.

«Nye økonomiske datapunkter antyder at den amerikanske inntjeningen og den økonomiske risikoen er verre enn mange investorer tror», skriver verdipapirstrateg Michael Wilson i en ny rapport.

Morgan Stanley har nedjustert vekstprognosene for den amerikanske økonomien til 0,6 prosent.

De fleste land har fått merke handelskrigen i form av svakere eksport til de to landene. En økonomisk rådgiver til den malaysiske statsministeren, sier at handelskrigen har vært positiv for den malaysiske økonomien.

– Vi ser en del handel har havnet i Malaysia. Det er ganske bra for oss, sier Muhammed Abdul Khalid til CNBC.

Internasjonale selskaper er i ferd med å vurdere å flytte produksjon vekk fra Kina. Vietnam, Malaysia og Thailand er mest aktuelle. Japanske Sharp vurderer å flytte pc- og printerproduksjon fra Kina til Thailand, ifølge selskapets styreformann.

Dette kommer seks måneder etter at Sharp-styret ga klarsignal til å bygge en ny pc-fabrikk i Shangdong-provinsen i Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.