Folkerepublikken Kina gjør seg klar til å feire 70-årsdag i neste uke. Kommunistpartiet forsøker å trekke de lange linjene for å vise hvordan det moderne Kina er blitt verdens nest største økonomi og utryddet fattigdom siden landet åpnet dørene til markedsreformer i 1979.

Økonomiske statistikker viser et bilde av en økonomi som ikke er i nærheten av å ha musklene den hadde for tre-fire år siden. Internasjonale finansinstitusjoner hadde økonomiske modeller som viste at Kina kunne gå forbi USA i størrelse i 2019. Det er langt igjen.

Krise i industrien

Ifølge «China Beige Book» er det en forverring i produksjon, eiendom og tjenesteytende sektor – selv om utlånene øker. Kvartalsrapporten er det kinesiske svaret på amerikanske «Beige Book», som gir en situasjonsrapport.

Over 30 prosent av de vel 3300 selskapene som inngår i den nye undersøkelsen sier de må låne penger hvert kvartal.

«Dette er en indikasjon på at hele bransjer er i en krise eller at en stor del av selskapene kan gå over ende», skriver forfatterne av den siste rapporten.

Dette er en indikasjon på at hele bransjer er i en krise eller at en stor del av selskapene kan gå overende

Handelskrigen har ikke bare rammet den kinesiske etterspørselen, men også investeringer. Usikkerheten i verdensøkonomien har aldri vært lavere, ifølge Det internasjonale pengefondets World Uncertainty Index.

Usikkerheten startet da USAs president Donald Trump innførte straffetoll på stål og aluminium i 2017. Siden den gang har utviklingen forverret seg kraftig og WUI-indeksen har nådd en ny rekord.

– Nedadgående trend

Svenske Enskilda Banken er siste finansinstitusjon som nedjusterer vekstutsiktene for Kina. Sjefstrateg Eugenia Fabon Victorino tror den økonomiske veksten vil havne på 6,1 prosent i 2019 og falle ytterligere til 5,7 prosent i 2020.

– Med mindre kinesiske myndigheter intensiverer med støtte de kommende månedene vil forventet buffer fra innenlandsk etterspørsel avta, sier SEBs Victorino i en ny rapport.

Det kinesiske arbeidsmarkedet viser svekkelse og det forventes å slå ut på den innenlandske etterspørselen – til tross for skattelettelser det siste året.

Statsminister Li Keqiang sa nylig i et intervju med nyhetsbyrået Tass at det vil bli «svært vanskelig» for den kinesiske økonomien å vokse med seks prosent eller mer i året.

– Aktiviteten forblir i en nedadgående trend. Industrisektoren, som utgjør rundt 40 prosent av verdiskapingen, avtok ytterligere i tredje kvartal, konstaterer SEBs sjefstrateg for Asia.

Et veiskille

Handelskrigen med USA får mye av skylden for den svakere utviklingen i Kina. Etter et sammenbrudd i forhandlingene i vår er begge parter innstilt på å møtes til en ny forhandlingsrunde.

Under en tale i FN på tirsdag avviste Trump en begrenset avtale med Kina for å få slutt på handelskrigen. Han gjentok anklager om kinesiske myndigheter for å føre en urettferdig handelspolitikk og omfattende brudd på opphavsrettigheter.

– I årevis ble disse overgrepene tolerert, ignorert og til og med oppmuntret, sa presidenten.

USAs finansminister bekreftet denne uken en kinesisk regjeringsdelegasjon kommer til USA om to uker. USA har utsatt økningen av straffetoll til 15. oktober. Kina har svart med å tillate import av over en halv million soyabønner – uten straffetoll.

– Forholdet mellom Kina og USA er ved et veiskille. Kina åpner grensene mer og mer. Vi venter at USA gjør det samme overfor Kina og fjerner alle urimelige restriksjoner. Hva Kina har fått til de siste tiårene er anerkjent overalt og kan ikke avvises eller oversees, sa Kinas utenriksminister Wang Yi på en middag i New York tirsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.