Kinesiske myndigheter har arrestert flere personer med tilknytning til konglomeratet HNA Group – mistenkt for å ha delt konfidensiell informasjon med Guo Wengui, blant annet passasjermanifest og selskapsinformasjon, ifølge Xinhua og The Beijing News.

50-åringen bygde opp Beijing Zenith Holdings – et konglomerat som blant annet fikk store kontrakter i forbindelse med sommer-OL i Beijing i 2008.

Han forsvant fra Kina for to år siden og dukket opp i USA med dokumenter som skal vise omfattende korrupsjon i den kinesiske sikkerhets- og etterretningstjenesten.

– Forråder alle for penger

Sentralt i påstandene er HNA Group, som blant annet eier Hainan Airlines og forsøker å etablere et av Kinas største investeringsselskaper med spesielt fokus på reiseliv og teknologi. Ifølge Fortune er dette et av verdens 100 største selskaper.

Konglomeratet er ikke børsnotert og selskapsstrukturen er uoversiktlig. Ifølge Guo Wengui er familiemedlemmer av representanter fra den kinesiske kommunistledelsen aksjonærer i selskapet. Dette er ifølge Guo bevis på korrupsjon helt til topps i kommunistpartiet.

Wang Qishan, som er ansvarlig for å avdekke korrupsjon i kommunistpartiet, skal være innblandet. Ifølge Guo har flere av Wangs nære familiemedlemmer aksjer i HNA Group.

Guo har lagt frem dokumenter som skal vise at et familiemedlem av Wang skal ha fått en privatjet fra HNA Group, ifølge South China Morning Post.

Song Jun, som har jobbet i HNA Group, skal ha delt informasjonen med Guo mot å få hjelp til å emigrere til Storbritannia. Song er arrestert og står frem som en angrende synder, ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua,

– Guo er villig til å forråde alle for penger – både hjemlandet og hans egne, sier Song til Xinhua.

Vil på Fortune 100-listen

HNA Group har foretatt internasjonale investeringer på over 48 milliarder dollar (400 milliarder kroner). Gruppen har over 200.000 ansatte. Målet er å bli blant verdens største selskaper.

– Når årets Fortune 100-oversikt kommer på slutten av året vil den vise at vi nesten er inne på oversikten. Det å være et av verdens 100 største selskaper er en anerkjennelse, sa investeringsdirektør James Wang til South China Morning Post i vår.

De kjøpte den amerikanske hotellkjeden Carlson Hospitality i fjor og forsøkte å sikre seg hotellkjeden Rezidor, som i sin tid ble etablert av SAS og driver Radisson Blu-hoteller. 

I en årrekke var flyselskapet SAS eier av hotellkjeden som i dag heter Rezidor. Det første SAS-hotellet, SAS Royal, åpnet i København i 1960 med alt av interiør designet av Arne Jacobsen. Hotellet drives fortsatt av Rezidor og eies i dag av Wenaas-familien.

Carlson Hospitality eier 51,3 prosent av Rezidor og HNA kontrollerer i realiteten Rezidor.

Og det er fortsatt en rekke norske hoteller i Rezidor-kjeden, som Radisson Blu-hotellene Plaza og Scandinavia i Oslo, Royal Garden i Trondheim, Royal i Bergen, Atlantic i Stavanger og Caledonien i Kristiansand, i tillegg til flere Park Inn-hoteller.

HNA kjøpte flymatselskapet Gategroup og Swissport for over 35 milliarder kroner i 2015 og 2016.

I fjor plukket selskapet opp 25 prosent av aksjene i det amerikanske hotellkonsernet Hilton Worldwide for 55 milliarder kroner. De har også investert i teknologiselskaper, blant annet Ingram Micro for 60 milliarder kroner.

– Paranoide bankdirektører

Ingen vet hvor store lån selskaper har tatt opp. Det kinesiske finanstilsynet har satt HNA og fem andre privateide selskaper under overvåkning og bedt om dokumentasjon fra utlånsinstitusjoner. Grunnleggeren avviser alt.

– Bankdirektør får betalt for å være paranoide. Enkelte får panikk bare de hører noen hviske. De siste 20 årene har vi hatt å gjøre med over 300 banker. Hver eneste styreformann og konsernsjef i disse bankene vet hvordan de kan kontakte meg personlig, sier selskapets konsernsjef Chen Feng til South China Morning Post.

Påstandene fra Guo avvises av HNA Group og konsernsjef Chen.

– Hvis en velger å lytte på løgnene fra en som er etterlyst internasjonalt, og som har fått kredibiliteten ødelagt, så er det deres problem. Hvis du ser på HNAs drift og skjønner denne vil du se at påstandene er kun løgner, sier Chen til Hong Kong-avisen.

Kina har lagt press på USA for at Guo skal sendes tilbake. Han er saksøkt i New York City, hvor han betalte 67 millioner dollar (650 millioner kroner) kontant for en hel etasje i Sherry-Netherland Hotel på Fifth Avenue på Manhattan.

Leiligheten ble lagt ut for salg i juni.(Vilkår)