Opptøyene fortsetter med uforminsket styrke i Hongkong.

Onsdag morgen blokkerte titusener av mennesker hovedveiene rundt den lovgivende forsamlingen. Dette ble gjort for å blokkere at politikerne kunne behandle en lovendring som vil muliggjøre utlevering av Hongkong-innbyggere og besøkende til Kina.

Over en million mennesker har demonstrert i Hongkongs gater siden helgen. Søndagens demonstrasjoner var de største siden Kina tok over kontrollen etter britene for 22 år siden.

Hongkong er en del av Kina, men har siden tilbakeføringen fra Storbritannia i 1997 hatt en stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen.

Kina har forpliktet seg til at dette skal bestå frem til 2047. Mange mener Kina har brutt avtalen utallige ganger.

Politiet svarte med tåregass da demonstranter forsøkte å ta seg inn i bygningen som huser den lovgivende forsamlingen i Hongkong sentrum.
Politiet svarte med tåregass da demonstranter forsøkte å ta seg inn i bygningen som huser den lovgivende forsamlingen i Hongkong sentrum. (Foto: Isaac Lawrence/AFP/NTB Scanpix)

Politi mot demonstranter

Politiet svarte med tåregass og køller da demonstranter forsøkte å ta seg inn i bygningen som huser den lovgivende forsamlingen i Hongkong sentrum.

– Hva er det dere gjør? Dette er Legco (lovgivende forsamling, red.anm.). Dere har ikke noe her å gjøre. Dere banker opp vår egen befolkning, sa politiker Charles Mok til politiet, ifølge videoklipp.

– Det er forstyrrelser og opprør. Vi har ikke hatt noe annet valg enn å bruke våpen for å stanse demonstrantene fra å bryte gjennom politibarrikadene. Vi fordømmer denne adferden. Det er ikke nødvendig å skade uskyldige mennesker, sa politisjef Stephen Lo Wai-Chung onsdag ettermiddag.

Tåregassen lå lavt over Hongkongs gater onsdag. Over en million mennesker har protestert mot en lovendring som vil muliggjøre utlevering av Hongkong-innbyggere og besøkende til Kina.
Tåregassen lå lavt over Hongkongs gater onsdag. Over en million mennesker har protestert mot en lovendring som vil muliggjøre utlevering av Hongkong-innbyggere og besøkende til Kina. (Foto: Dale De La Rey/AFP/NTB Scanpix)

Børsuro

Hongkong har i mange tiår vært et av verdens største og viktigste finansmarkeder.

Demonstrasjonene har ført til at investorer har rømt fra Hongkong-børsen. Onsdag falt nøkkelindeksen Hang Seng med 1,7 prosent.

– De siste politiske hendelsene i Hongkong påvirker investorers tillit til byens fremtid, sier strateg Sam Chi Yung hos Springwaters Financial Securities til Bloomberg.

Det har vært store demonstrasjoner i Hongkong den siste tiden.
Det har vært store demonstrasjoner i Hongkong den siste tiden. (Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/NTB Scanpix)

Også i 2014 var det store demonstrasjoner i Hongkongs gater – den såkalte paraplybevegelsen. Målet var økt demokrati i Hongkong. Myndighetene slo hardt ned på protestene og lederne er idømt fengselsstraffer.

«Selskaper som investerer i Hongkong gjør det ikke på grunn av skyskraperne, en effektiv infrastruktur eller kulturelle bånd til Kina. Det har andre kinesiske byer», påpeker Kina-ekspert og forfatter Davis Rezvani, som foreleser ved Dartmouth College, i et innlegg i South China Morning Post.

Politiet sendte tåregass mot demonstrantene under demonstrasjonen onsdag.
Politiet sendte tåregass mot demonstrantene under demonstrasjonen onsdag. (Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/NTB Scanpix)

Han mener det er «tillit» som gjør at Hongkong fortsatt har status som en av verdens frieste økonomier.

«De trenger å stole på at ledelsen i Beijing ikke vil undergrave Hongkongs selvstyre. Det er det som har gjort byen til et globalt finanssenter», skriver han.

– En krise

Den lovgivende forsamlingen er dominert av Kina-vennlige representanter, blant annet politisk leder Carrie Lam som er en nær alliert av president Xi Jinping. Lam nektet så sent som tirsdag å utsette behandlingen av lovforslaget.

– Dette er en krise for Carrie Lam og hennes administrasjon. De kan ikke gi inntrykk av at de gir etter for demonstrantene, men hvordan kan de overse en million mennesker som har tatt til gatene, spør advokat og forfatter Antony Dapiran overfor Wall Street Journal.

Etter onsdagens demonstrasjoner ble det bestemt å behandle forslaget på en senere dato. Det er ikke kjent når dette skal skje. Kinesiske myndigheter sier de ikke vil blande seg inn. En talsmann avviste onsdag at de ville sette inn soldater fra Folkehæren i Hongkong.

– Jeg blir ikke overrasket om Carrie Lam kastes i forsøket på å redde noe av troverdigheten til Hongkong-regjeringen, sier professor Chong Ja Ian ved National University of Singapore til avisen Today Online.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.