Forrige uke åpnet en ny hurtigtogsterminal i West Kowloon i Hongkong med investeringer på nesten 90 milliarder kroner. Dette er en svært kontroversiell tilknytning av Hongkong opp mot hurtigjernbanenettet som er utbygd på det kinesiske fastlandet de siste 12 årene.

– Dette er et historisk øyeblikk for Hongkong. Utbyggingen av høyhastighetsjernbane nettverk vil være svært viktig for den regionale integreringen, sa Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, da hun åpnet den 26 kilometer lange hurtigtogstrekningen til Kina-grensen.

Det vil ta under én time til Guangzhou; mer enn en halvering mot tidligere – og et kvarter til Shenzhen. Togreisen til Beijing vil kunne gjøres unna på ni timer – mot over et døgn for få år siden.

– Dette er et brudd på Hongkongs grunnlov, som Kina og Storbritannia ble enige om. Det ødelegger for Hongkongs selvstyre, sa politiker Tanya Chan da terminalen åpnet.

I høst åpner et bro- og tunnelnettverk på 39 kilometer som knytter Hongkong sammen med den tidligere portugisiske kolonien Macau og Zhuhai i Sør-Kina. Investeringene er på over 160 milliarder kroner.

– Dette knytter Hongkong sammen med Kina som en navlestreng. Det er synlig, og du vet du er koblet til moderlandet, sa opposisjonspolitiker Claudia Mo til CNN tidligere i år.

Skremmende for alle i Hongkong

Hongkong har slått hardt ned på forsøk på å diskutere byens fremtid. Paraplyrevolusjonen i 2014 var et forsøk på å stille kritiske spørsmål om tilknytningen til Kina. Kommunistledelsen så på dette som en løsrivelse av Hongkong fra fastlandet og ble slått hardt ned på.

I august arrangerte Foreign Correspondents’ Club (FCC) en debatt med aktivisten Andy Chan, som har tatt til orde for at Hongkong bør bli selvstendig. Financial Times-korrespondenten Victor Mallet, som har vært basert i Hongkong, var ordstyrer.

Nå har Mallet fått avslag på å fornye oppholds- og arbeidstillatelsen. Da han kom tilbake til Hongkong fra en jobbreise tidligere denne uken fikk han kun syv dagers turistvisum.

«Dette sender en skremmende melding til alle i Hongkong. Det viser at Beijing strammer grepet på territoriet og den jevne forringelsen av de grunnleggende rettighetene som er garantert i Hongkongs lover og internasjonale avtaler», skriver Financial Times i en kommentar.

Gjør samme som Kina

Victor Mallet og familien må forlate Hongkong innen søndag. Over 14.000 har undertegnet et opprop, hvor myndighetene i Hongkong blir bedt om å komme med en forklaring.

«Å nekte et visum, i dette tilfelle til en journalist som er ansatt i en av verdens ledende aviser, setter en forferdelig presedens for Hongkongs omdømme, som et sted hvor rettssystemet fungerer og hvor ytringsfriheten er beskyttet av loven», heter det i brevet som skal overleves myndighetene.

Byens toppsjef, Carrie Lam, har nektet å gi en forklaring og sa på en pressekonferanse at beslutningen ligger hos immigrasjonsmyndighetene.

– I fraværet av en forklaring må vi konkludere med at dette er politisk motivert. Jeg oppfordrer myndighetene om å revurdere beslutningen. Tillit til Hongkongs lover og frihet er en sentral komponent i byens fremtidige suksess, sier Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt.

Det er klare fellestrekk med hvordan internasjonale journalister er blitt mottatt i Kina.

– Dette er nøyaktig det samme som Kina har gjort mot journalister. Det er ingen forskjell, sier førsteamanuensis Victoria Tin-bor Hui ved University of Notre-Dame til CNBC.

Politiske og økonomiske stormskyer

Hongkong er et av verdens største finanssentre. Internasjonale finansinstitusjoner og storselskaper har i tiår lagt viktige funksjoner til byen. Hongkong-børsen er blant verdens største. Også kinesiske selskaper har valgt å bli børsnoterte i Hongkong fremfor Kina.

– Uten en fri presse kan ikke kapitalmarkedene fungere. Det er ikke mulig å drive forretninger og handel på en ansvarlig måte, sier Tara Joseph, som leder næringsforeningen American Chamber of Commerce i Hongkong, i en kommentar.

Keith B. Richburg, som leder fakultetet for mediestudier ved Hongkong University skriver i et innlegg i Nikkei Asian Review at Kinas angrep på Hongkongs friheter truet byens globale rolle.

«På 40 år har Kina gått fra fattigdom og isolasjon til å bli en global supermakt. Det burde feires. Men faktum er at Kinas ledere opptrer på en paranoid måte i triumfens øyeblikk. Det kan tyde på at de forstår at det samler seg politiske og økonomiske stormskyer», skriver Richburg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm:
– Den som er høyest, er best. Behøver ikke si mer
01:19
Publisert: