Uroen i globale markeder i kjølvannet av handelskonflikten mellom USA og Kina, samt tilspenning mellom myndighetene i Beijing og befolkningen i Hongkong, har bidratt til kraftig børsfall i Asia.

Hongkong-indeksen Hangseng er ned over 5,5 prosent i august hittil, Shanghai-indeksen ned to prosent mens Tokyo-børsen og den sørkoreanske Kospi-indeksen er henholdsvis fire og tre prosent.

Kapitalflukt

Nå viser også ferske tall at bekymringer for handelskrig og svakere økonomisk vekst har fått investorene til å trekke ut 2,9 milliarder dollar, over 26 milliarder kroner, fra fond som investerer i Kina, melder Financial Times, som viser til fireukersperioden frem til forrige onsdag.

– Markedet har hatt et panikkanfall i august. Det er en usikkerhet som samler seg og rister markedet, og man kan se at det slår inn i Kinas A-aksjemarked, som fører til nedsalg, sier fondsforvalter Michael Kelly i PineBridge Investments til FT.

Flukten fra aktive fond og børsnoterte indeksfond som investerer i Kina er den største siden begynnelsen av 2017. I alt har investorene trukket ut 5,9 milliarder dollar, rundt 53 milliarder kroner, fra slike fond siden årsskiftet, ifølge FT, som viser til tall fra EPFR Global Data.

Toll-opptrapping

Markedene har forverret seg etter at USA-president Donald Trump varslet en opptrapping i tolltariffene på kinesisk import.

Opprinnelig ville han innføre ti prosent toll på gjenværende kinesisk import på 300 milliarder dollar fra september. Det ville omfatte elektroniske produkter og andre populære forbruksvarer, men tariffene er blitt utsatt for å redde julehandelen til amerikanske konsumenter, ifølge Trump.

Sannsynligheten for resesjon kan bli avgjørende for Trumps gjenvalg
Video fra Dagens Næringsliv
00:30
Publisert:

Fra før har kinesisk import for 250 milliarder dollar blitt ilagt en tolltariff på 25 prosent, oppjustert i mai i år fra tidligere 10 prosent, som innført høsten 2018.

Kina har på sin side varslet passende ikke-navngitte mottiltak, og latt landets valuta, renminbien, svekke seg.

Retorikken fra Kina har imidlertid blitt tonet noe ned uten at det er utsikter til en snarlig løsning på konflikten. Så sent som denne uken advarte igjen Trump-administrasjonen amerikanske selskaper og allierte om å kjøpe varer fra data- og elektronikkprodusenten Huawei.

Hongkong-krise

Parallelt har situasjonen i Hongkong eskalert over sommeren, der politi har tatt i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstrantene som protesterer mot økt innblanding fra Beijing.

Gjennom sommeren har det vært voldsomme protester i Hongkong mot myndighetenes forslag om å åpne for å utlevere innbyggere til kinesiske myndigheter. Lørdag 21. juli ble demonstranter møtt med tåregass.
Gjennom sommeren har det vært voldsomme protester i Hongkong mot myndighetenes forslag om å åpne for å utlevere innbyggere til kinesiske myndigheter. Lørdag 21. juli ble demonstranter møtt med tåregass. (Foto: Vincent Yu/AP/NTB Scanpix)

Bakteppet er at lokale myndigheter har foreslått å åpne for at mistenkte kan bli utlevert fra den tidligere britiskkontrollerte halvøyen og sendt til kinesiske myndigheter i Beijing.

Urolighetene har blant annet gjort at flyplassen i Hongkong, en av verdens travleste, har vært stengt.

De har også sendt kinesiske militære tropper til grensen mot Hongkong. Beijing har gjort det helt klart at de vil gripe inn dersom ikke lokale politimyndigheter får orden på situasjonen.

Utviklingen har skapt kraftig børsfall på Hongkong-børsen, som er ned nær ni prosent den siste måneden.

«Elsk Kina, elsk deg selv»

Det har også barbert formuene til mektige Hongkong-kinesere.

Den rikeste av disse, Li Ka-shing (91), rykket så har nylig ut med helsides annonser i lokalpressen i et forsøk på å roe ned gemyttene og for å komme truslene fra Beijing i møte.

Beijing har på sin side allerede omtalt de mindre fredelige demonstrantene som «terrorister».

Hongkongs rikeste og mektigste, Li Ka-shing (91), her i 2018 da ha annonserte at han gikk av som styreleder i CK Hutchison, som sønnen i dag leder.
Hongkongs rikeste og mektigste, Li Ka-shing (91), her i 2018 da ha annonserte at han gikk av som styreleder i CK Hutchison, som sønnen i dag leder. (Foto: Bobby Yip/Reuters/NTB Scanpix)

«Elsk friheten, elsk toleransen, elsk rettssikkerheten», heter det i annonsen som sto på trykk på forsiden av flere lokale Hongkong-aviser fredag.

«Elsk Kina, elsk Hongkong, elsk deg selv. De beste intensjoner kan gi til det verste utfall. Stop sinnet i kjærlighetens navn», heter det.

Budskapet er signert «en Hongkong-borger». Bak står altså Li Ka-shing.

Asiatiske børser er lite endret onsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.