Protestene mot stadig større kinesisk innblanding i Hongkongs tradisjonelle selvstyre har eskalert gjennom sommeren, der konfrontasjonene mellom demonstranter og lokalt politi har fått Beijing til å rasle med sablene.

Stengte flyplassen

Flere tusen kinesiske tropper står nå i beredskap i Shenzen, på grensen til den tidligere britiskkontrollerte halvøyen, klar til å gripe inn, dersom ikke lokale myndigheter får slutt på urolighetene.

Uroen har medført at Hongkong-flyplassen, en av verdens travleste, ble stengt tidligere denne uken og tusenvis av avganger er blitt kansellert.

Politiet i Hongkong avfyrer tåregass mot demonstranter i Hongkong tidligere i sommer.
Politiet i Hongkong avfyrer tåregass mot demonstranter i Hongkong tidligere i sommer. (Foto: Anothon Wallace/AFP/NTB Scanpix)

Torsdag nedjusterte også myndighetene i Hongkong den økonomiske veksten i inneværende år til mellom null og én prosent, fra tidligere to til tre prosent.

Kraftig børsfall

Dette har også bidratt til å sende Hongkong-børsen i utforbakke, og med det formuene til noen av Hongkongs – og verdens – rikeste.

I alt har Hongkongs ti rikeste personer sett verdier for rundt 15 milliarder dollar, rundt 135 milliarder kroner, forsvinne i kjølvannet av uroen, ifølge Financial Times.

Hardest har børsfallet rammet Hongkongs rikeste mann, Li Ka-shing (91), som har tapt tre milliarder dollar, rundt 27 milliarder kroner, siden slutten av juli, ifølge avisen.

Barberte formuer

Li, bedre kjent som «Supermann», ifølge Forbes, er en av de mest innflytelsesrike næringslivslederne i Asia. Han er fortsatt rådgiver for CK Huthcison, som sønnen nå leder. Han gikk av som selskapets styreleder i mai 2018, i en alder av 90 år.

– Jeg har jobbet lenge, altfor lenge, fleipet Li på tidspunktet, ifølge Forbes.

Li startet plastprodusenten Cheung Kong i 1950, da han var 21 år, med sparepenger og lån fra slektninger, ifølge Forbes, som anslår formuen hans i dag til 27 milliarder dollar (realtid). Det gjør han til verdens 28. rikeste, ifølge økonomimagasinet.

I likhet med Lee Shau-kee, toppsjef i selskapet Henderson Land, og styreleder Lee Man-tatt i morselskapet til sausprodusenten Lee Kum Kee, har Li dermed fått barbert formuen med nær ti prosent i august.

På grensen

Demonstrasjonene i Hongkong startet opp i juli som følge av et forslag fra ledelsen av lokalstyret som vil gjøre det mulig å utlevere mistenkte personer fra Hongkong til myndighetene i Beijing.

Protestene har siden eskalert til konfrontasjoner med politiet, som har tatt i bruk tåregass og vannkanoner.

Militært kjøretøy står i beredskap i Shenzhen, på grensen til Hongkong. Flere tusen tropper har holdt øvelser i området, noe som har økt bekymringen for at Beijing vil gripe inn mot demonstrantene i Hongkong.
Militært kjøretøy står i beredskap i Shenzhen, på grensen til Hongkong. Flere tusen tropper har holdt øvelser i området, noe som har økt bekymringen for at Beijing vil gripe inn mot demonstrantene i Hongkong. (Foto: STR/AFP/NTB Scanpix)

Myndighetene i Beijing har omtalt demonstrantene som terrorister og truet med å gripe inn militært dersom ikke lokale politimyndigheter får gjenopprettet ro og orden.

Hang Seng-indeksen på Hongkong-børsen har falt rundt åtte prosent bare de siste 14 dagene, og sendt markedet i rødt for året.

Så langt i august har verdiene på Hongkong-børsen falt med 340 milliarder dollar, over 3000 milliarder kroner, ifølge FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.