Lovforslaget står på dagsordenen under den årlige Folkekongressen, som starter fredag, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Kinas forsøk på å påvirke Hongkongs eget lovverk slik at det blir mer likt det som gjelder for Fastlands-Kina, førte til store demonstrasjoner i det delvis selvstyrte kinesiske territoriet i fjor.

Loven vil også ta for seg det som omtales som terrorisme og utenlandsk innblanding i Hongkong, opplyser kilder til South China Morning Post.

Valutafall

Forslaget vil etter alt å dømme vekke sterke reaksjoner både i vestlige land og ikke minst i Hongkong. Verdien på Hongkong-dollaren falt kraftig da nyheten ble kjent torsdag.

Ifølge BBC krever Hongkongs egen mini-grunnlov at en slik lov innføres i territoriet, men myndighetene har latt være på grunn av sterk motstand blant mange av Hongkongs innbyggere, som ikke ønsker at byen skal ha det samme styresettet som resten av Kina.

Mini-grunnloven ble innført da Storbritannia ga suvereniteten over Hongkong tilbake til Kina i 1997. Den sikrer visse friheter for Hongkongs innbyggere som ikke gjelder på fastlandet.

Forbigår Hongkong-regjeringen?

Hvis sikkerhetsloven blir innført i Hongkong, vil den kunne begrense opposisjonens aktiviteter. At loven nå skal legges fram til drøfting i Folkekongressen, synes å bekrefte spekulasjoner om at Beijing ønsker å forbigå Hongkongs egne myndigheter og gi større mulighet til å slå ned på aktivitet som Beijing mener undergraver forholdet mellom Hongkong og Fastlands-Kina, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge en kinesisk talsmann, Zhang Yesui, skal lovforslaget forbedre det juridiske systemet og innføre mekanismer som gjør at Hongkongs særskilte regionale administrasjon skal kunne verne om nasjonal sikkerhet.

Folkekongressen har i alt 3.000 medlemmer som representerer de mange regionene og distriktene i Kina. Forsamlingen er det nærmeste man kommer en nasjonalforsamling i Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.