Natt til onsdag ble 53 personer arrestert i Hongkong sentrum etter å ha markert ettårsdagen for demokratidemonstrasjonene. Bymyndighetene hadde nedlagt forbud mot at flere enn åtte personer kunne samles. Dette forsøkte demonstrantene å unngå ved å spre seg i sentrum.

Dette er også protester rettet mot en ny sikkerhetslov som Kina vil innføre i Hongkong. Den blir sett på som en trussel mot det delvis selvstyret finansbyen er lovet frem til 2047. Kina har strammet grepet over Hongkong og den nye loven vil gjøre det ulovlig å demonstrere.

– Må akseptere samfunnsansvar

Storbanken HSBCs Asia-sjef Peter Wong, som også er leder for handelsforeningen i Hongkong, undertegnet nylig en støtteerklæring til Kina utenfor hovedkontoret. Bildene ble delt på sosiale medier i Kina.

– Med støtte fra det raskt voksende markedet på fastlandet vil Hongkongs økonomi garantert komme seg ut av tåken og tilbake på riktig vei, sa Wong til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Dette blir tolket som at banken gir sin støtte til den omstridte sikkerhetsloven, som vil begrense ytringsfriheten. HSBC, som er Europas største bank, fikk i fjor 55 prosent av resultatet før skatt fra Kina og Hongkong.

– Hvis selskaper gir politiske uttalelser må de også akseptere samfunnsansvaret som følger med, sier investeringsdirektør David Cummings hos det britiske forsikringsselskapet Aviva til Nikkei Weekly.

Aviva er en av de største aksjonærene hos HSBCs og konkurrenten Standard Chartered, som også har støttet Kina og sikkerhetsloven.

– Følgelig forventer vi at begge selskaper vil bekrefte at de vil uttale seg offentlig hvis det skjer fremtidige overgrep mot demokratiske friheter som følge av loven, sier Aviva-direktøren.

– En advarsel for andre

President Donald Trump har varslet at USA vil frata Hongkong den særskilte handelsstatusen og sidestille byen med Kina. USAs utenriksminister kritiserer HSBC, som har røtter i Asia tilbake til 1865, for å «krype for Kina».

«Kommunistpartiets hundsing av HSBC spesielt bør være en advarsel for andre», sier Mike Pompeo i en uttalelse.

Han mener at HSBC-sjefens støtte til sikkerhetsloven var et «spill som ikke har gitt HSBC mer respekt i Beijing». Pompeo sier at den kinesiske kommunistledelsen benytter bankens virksomhet i Kina som en brikke i et større spill.

«Beijing har angivelig truet med å straffe den britiske banken HSBC og bryte forpliktelsene om å bygge et kjernekraftverk i Storbritannia med mindre England lar Huawei få bygge ut sitt 5G-nettverk. Huawei er en utvidet del av den kinesiske statens etterretningstjeneste», sier Mike Pompeo i en uttalelse.

Han mener at dette bør vise hvorfor selskaper må unngå å bli for avhengige av Kina og må beskytte sin egen infrastruktur og interesser.

«Australia, Danmark og andre frie nasjoner er blitt utsatt for press fra det kinesiske kommunistpartiet om å bøye seg for Kinas ønsker. Frie land ønsker ekte vennskap og gjensidig velstand, og ikke politiske underkastelse for næringslivet», advarer den amerikanske utenriksministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.