Investorer har fått tilbake troen på aksjer – ikke bare i Kina, men også ved de andre markedene i Asia etter uttalelsene fra den kinesiske ledelsen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen steg med 3,6 prosent da handelen startet torsdag morgen – til tross for et jordskjelv onsdag kveld.
Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen startet med en oppgang på 6,8 prosent de første handelsminuttene. Oljeprisen (brent spot) ligger like under 100 dollar fatet.
De to siste handelsdagene har hovedindeksen steget med over 15 prosent og går inn i historiebøkene.
– Dypt bekymret
Allerede før Russlands invasjon av Ukraina for tre uker siden var det uro på børsene i Kina. Verst har det gått utover Hongkong-børsen, hvor hovedindeksen Hang Seng falt til det laveste nivået siden 2011 i noen minutter på tirsdag denne uken og avsluttet dagen på 2016-nivå.
Et overraskende toppmøte i et kinesisk regjeringsutvalg på onsdag, ledet av en visestatsminister, gjorde det klart at aksjemarkedet skal reddes.
«Kinesiske myndigheter fortsette med å støtte ulike selskapers børsnoteringer ved utenlandske børser. Etterforskningen av internettselskaper bør avsluttes så snart som mulig», heter det i et referat fra møtet gjengitt i statlige kinesiske aviser.
Internettselskapet Alibaba, som på tirsdag falt til 73 dollar, steg med 27,3 prosent på onsdag etter uttalelsene fra toppmøtet ble kjent. Aksjekursen steg med ytterligere 12 prosent da handelen i aksjen startet i Hongkong torsdag morgen og er tilbake på over 100 dollar.
«Kinas toppledere brøt til slutt tausheten for å svare på den nylige børsnedgangen. Tonen fra møtet er sterk, og tyder på at beslutningstagerne er dypt bekymret over den nylige børsnedgangen», skriver sjeføkonom for Kina hos finansinstitusjonen Macquarie, Larry Hu, i en rapport.
Koronakontroll fremfor vekst
Uroen startet høsten 2020 med etterforskninger av de store teknologiselskapene. De engang så mektige gründerne, som var blitt forbilder for mange kinesere, forsvant. Alibabas aksjekurs stupte med 75 prosent frem til tirsdag denne uken.
I tillegg har gjeldssituasjonen i eiendomssektoren skapt bekymring. Evergrande hadde en gjeld på over 2700 milliarder kroner for ett år siden. Selskapet har vært suspendert flere ganger ved Hongkong-børsen. Aksjekursen har falt med over 90 prosent på 12 måneder.
Hongkong-børsen hadde på onsdag sin beste dag siden oktober 2008, da finanskrisen førte til jojo-tilstander ved børsene.
Den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley er «oppmuntret» over uttalelsene fra kinesiske myndigheter, men de ønsker å se konkrete bevis fra teknologi- og eiendomssektoren og økonomiske signaler før de føler seg sikre på at nedgangen er over, ifølge Bloomberg.
Morgan Stanley nedjusterte tidligere denne uken vekstprognosene for Kina og tror ikke at verdens nest største økonomi vil nå det offisielle vekstmålet på 5,5 prosent – mye takket være nedstengninger i viktige storbyer på grunn av koronasmitteutbrudd.
«Nedstengningen er en tydelig melding om at Beijing prioriterer koronakontroll fremfor økonomien. En kalibrering av covid-strategien blir sannsynligvis forsinket», skriver teamet ledet av Robin Xing.
Vil unngå smutthull
Problemene er ikke over for kinesiske selskaper i USA. Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) forlanger at selskapene blir revidert etter amerikanske regler. Tilsynsmyndigheten truer med å kaste ut selskapene fra amerikanske børser hvis det ikke skjer.
Det pågår forhandlinger mellom Kina og USA.
«Visestatsminister Lie He nevnte at det har vært betydelige fremskritt i samtalene med USA om børsnotering av kinesiske selskaper. Hvis de kommer til enighet signaliserer dette et skritt fremover for å lette spenningen i det økonomiske forholdet mellom de to store økonomiene», skriver finansinstitusjonen ING i makrorapporten «Asia Morning Bites» på torsdag.
– Vi må unngå at en avtale mellom Kina og USA ikke har enorme smutthull, da det vil gjøre dette meningsløst, sier den amerikanske senatoren Marco Rubio, ifølge Bloomberg.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.