Ifølge Civil Human Rights Front deltok over to millioner mennesker i protestene på søndag for å demonstrere mot en kontroversiell lovendring, som vil tillate utlevering av ettersøkte personer til Kina. Ifølge politiet var det rundt 340.000 mennesker langs protestrutene.

– Jeg har aldri før sett så mange mennesker, sa Bonnie Leung, som var blant arrangørene av protestene, på en pressekonferanse.

– Nederlag for Xi

Den politiske ledelsen har suspendert behandling av lovendringene, men dette holder ikke for demonstrantene. De sier de vil fortsette med demonstrasjoner i helgene inntil den blir skrinlagt for godt.

I morgentimene på mandag var det noen tusen mennesker igjen i gatene. Politiet sa de vil tømme gatene, men vil ikke bruke makt. De ble møtt med syngende demonstranter som satte seg ned på kne.

Hongkongs politiske leder Carrie Lam er under press. I en uttalelse på søndag ba hun folket om unnskyldning for hvordan lovforslaget ble håndtert av Lam, som formelt har tittel administrasjonssjef.

«Administrasjonssjefen har innrømmet at mangler i regjeringens arbeid har ført til mange konflikter og stridigheter i samfunnet i Hongkong og at det har skuffet og opprørt mange borgere», sa Carrie Lam i en skriftlig uttalelse.

Deler av demonstrantene forlanger at Lam, som har støtte hos den politiske ledelsen i Kina og president Xi Jinping, går av.

– Dette er et nederlag for president Xi, selv om de forsøker å gi inntrykk av at dette er en taktisk retrett. Dette ødelegger bildet av Xi som en allmektig, kompetent og visjonær leder, sier Kina-ekspert og forfatter Jude Blanchette til New York Times.

Hongkongs politiske ledelse har fått kraftig kritikk.

– Carrie Lam bør reflektere over seg selv og be om unnskyldning. Hun bør også tenke over om hun har kapasitet til å forbli byens leder, sier den år gamle pensjonisten Lee Wei-po, som deltok i sin første demonstrasjon, på søndag til South China Morning Post.

Omfattende sensur

Da over en million mennesker var i Hongkongs gater forrige søndag, skrev China Daily at «800.000 støtter lovforslaget». I mandagsutgaven nevnes ikke helgens demonstrasjoner. Bilder og videoer fra demonstrasjonene blokkes på kinesiske medier i Kina.

Internasjonale fjernsynskanaler er blitt blokkert når de har vist reportasjer fra Hongkong. En del av innbyggerne vet at noe skjer, men ikke hva, eller hvor omfattende det er.

Ifølge nettstedet freeweibo.com, som måler blokkerte søkeresultater på det sosiale nettverksstedet Weibo, har Hongkong vært det mest populære søket den siste uken.

– De frykter dette vil utløse en kjedereaksjon. Hvis flammene i Hongkong sprer seg til fastlandet vil det være svært alvorlig for kommunistpartiet, sier politisk kommentator Zhang Lifan til Reuters.

Kinesiske strømmetjenester har blokkert sangen « Do You Hear the People Sing?» fra musikalen Les Misérables, som er blitt brukt av demonstranter i Hongkong.

Opptrapping i handelskrigen

På grunn av Hongkongs høy grad av selvstyre omfattes ikke byen direkte av straffetollene som USA har innført mot kinesisk import. Dette gjør at selskaper som importerer produkter fra Kina for videreeksport til USA slipper unna det meste av straffetollene.

«Dette er et juridisk smutthull i den amerikanske handelslovgivningen. Faren er at USA begynner å se på denne praksisen som en del av handelskrigen», skriver analyseselskapet TS Lombard i en ny rapport, ifølge CNBC.

I USA starter syv dager med høringer på mandag på planer om å innføre straffetoller på nesten alt av kinesiske produkter. Dette kan tidligst skje etter den 2. juli. Smarttelefoner, datamaskiner, flatskjermer og tekstiler vil inngå i de nye straffetollene.

President Donald Trump ønsker å møte Kinas president Xi Jinping under G20-møtet i Japan i slutten av neste uke. Hverken USA eller Kina har bekreftet at et møte mellom de to vil finne sted.

Hongkong-børsen er vinneren i Asia mandag formiddag med en oppgang på 1,2 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.