Kina har lagt frem nye, økonomiske statistikker for november. Det er en økonomi som sliter på alle fronter. Industriproduksjonen økte med kun 2,2 prosent i november, sammenlignet med for ett år siden – mot ventet 3,6 prosent. Detaljhandelen falt med hele 5,9 prosent.
Børsene i Asia reagerer negativt på de siste statistikkene fra Kina, verdens nest største økonomi. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt med nesten to prosent da makrostatistikkene for november ble lagt frem torsdag morgen.
– Forstyrrelsene fra koronasmitteutbrudd forsterket seg i november. Detaljhandel, investeringer og industriproduksjonen falt sammenlignet med foregående måned til det meste siden nedstengningene i Shanghai. Foreløpige realtidsdata tyder på at aktivitetsnedgangen har fortsatt denne måneden, sier senior Kina-økonom, Julian Evans-Pritchard, hos Capital Economics, i en rapport.
Industriproduksjonen falt fra en vekst på fem prosent i oktober til kun 2,2 prosent i november, sammenlignet med samme måned i fjor.
– Kina står foran en ny koronasmittebølge etter at restriksjonene ble fjernet. Situasjonen vil ikke bli bedre i desember. Oppgangen som Shanghai opplevde i tredje kvartal etter nedstengningene viste seg å bli kortvarige. Den økonomiske veksten i fjerde kvartal vil sannsynligvis ikke nå tre prosent, sier sjeføkonom for Kina hos storbanken ANZ, Raymond Yeung, til Bloomberg News.
– Feds arbeid ikke fullført
Den amerikanske renteøkningen på 50 basispunkter på onsdag var ventet. Kommentarene fra sentralbanksjef Jerome Powell blir betraktet som «haukaktig» – spesielt etter euforien som oppsto på tirsdag, da den amerikanske inflasjonen for november kom inn lavere enn ventet.
Den amerikanske rentebanen ble oppjustert fra 4,6 prosent i september – til 5,1 prosent om 12 måneder.
– Det er vanskelig å vite om Fed virkelig tror på sine egne anslag, eller om de gjør et poeng av å forsøke å reversere litt av lettelsene som har skjedd den siste måneden. Hvis det er det første, vil realitetene til slutt åpenbare seg, ettersom desinflasjonen vil skyte fart neste år. Men bevisene er kanskje ikke overbevisende nok til at Fed trekker seg tilbake etter en renteøkning til på 25 basispunkter i februar, slik vi for øyeblikket anslår, sier sjeføkonom for Nord-Amerika hos Capital Economics, Paul Ashworth, i en kommentar.
Den australske storbanken ANZ opprettholder de tidligere prognosene om ytterligere to renteøkninger i USA – hver på 25 basispunkter. Analytikerteamet advarer mot å lese for mye inn i inflasjonstallene for november.
– Det er ikke uvanlig med denne typen bevegelser i kjerneinflasjonen. Arbeidsmarkedet er fortsatt eksepsjonelt stramt, og lønnspresset har økt de siste månedene. Denne lønnsveksten er ikke forenelig med at inflasjonsmålet nås. Det gjør at det er en oppsiderisiko til våre prognoser, skriver ANZ.
ANZ tror at Fed først i 2024 vil begynne å sette ned renten.
– Feds arbeid er ennå ikke fullført, skriver Brian Martin, som er leder for internasjonal makroøkonomi hos storbanken.
Setter opp renten i en resesjon
Før markedene i Asia åpnet torsdag morgen, valgte Hongkong Monetary Authority, som tilsvarer sentralbanken i den kinesiske finansbyen som har delvis selvstyre, å sette opp renten med 50 basispunkter – tilsvarende som i USA. Renten er på det høyeste siden 2007 i den asiatiske finansbyen.
Hongkong-dollaren er knyttet opp mot amerikanske dollar, til tross for at byen er kinesisk.
Den amerikanske hedgefondstoppen William «Bill» Ackman, som står bak hedgefondet Pershing Square, bekreftet nylig han har inngått en stor shortposisjon mot Hongkong-valutaen via såkalte «put-opsjoner».
«Hvis Kina virkelig er en stor, uavhengig nasjon – hvorfor må de knytte valutaen sin og Hongkong-valutaen til amerikanske dollar», spurte Ackman i en Twitter-tråd.
Hongkong er inne i en resesjon. Myndighetene tror at verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, vil falle med 3,2 prosent i år. I tredje kvartal var nedgangen på 4,5 prosent.
Eiendomsprisene i Hongkong falt med 2,4 prosent i oktober sammenlignet med september, og er de laveste på fem år. Investeringsbanken Natixis tror prisene kan falle med 12 prosent i 2023 og til slutt ende 25 prosent under pristoppen fra 2021.
Faller på verdensbyoversikt
Hongkong har stupt på oversikten over byer som er best i stand til å tiltrekke seg selskaper, kapital og kompetanse, ifølge Global Power City Index. Den årlige undersøkelsen tar for seg 70 ulike indikatorer – alt fra økonomisk åpenhet, lov og rettigheter til leveforhold.
Finansbyer har falt til en 23. plass i rangeringen som kom denne uken – ned 10 plasser fra i fjor.
På toppen av listen ligger London, New York, Tokyo, Paris og Singapore. Hongkong har frem til denne uken tviholdt på innreiserestriksjoner og omfattende smitteverntiltak. Disse er i ferd med å fjernes.
Pandemien, og restriksjonene i Asia, har ført til en rokering på den årlige oversikten fra Institute for Urban Strategies.
– New York innhenter raskt London, mens Paris nesten går forbi Tokyo. Samtidig faller Tokyo, London og Singapore på grunn av restriksjoner på forflytning av mennesker, sier professor emeritus Hiroo Ichikawa ved Meiji University, som utarbeider oversikten over verdens 48 viktigste byer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.