Asiatiske investorer og forvaltere våknet til ukens siste handelsdag med dramatiske overskrifter fra USA på handelsterminalene. Den amerikanske S&P 500-indeksen falt med 3,6 prosent på torsdag – den største nedgangen siden høsten 2020, da pandemien herjet.

Teknologiselskapene fikk gjennomgå mer. Tesla, Netflix, Nvidia og Amazon falt med over syv prosent. Børsverdier på 1300 milliarder dollar forsvant på torsdag fra S&P 500-indeksen, ifølge Bloomberg.

– Det er fortsatt mye frykt der ute. Folk trodde det var grønt lys etter rentebeskjeden, men nå fanges de. Det eneste som kan snu dette, er hvis vi ser inflasjonen begynner å avta og ikke er så varm. Ethvert rally som ikke dreier seg om en bedring i inflasjonen er bare forbigående, sier markedsanalytiker Dennis Dick hos Bright Trading til Bloomberg.

– Utfordrende vekstutsikter

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt med over tre prosent da handelen startet. Nøkkelindeksen har falt fra over 30.000 i fjor, til like over 20.000 nå. Shanghai-indeksen falt med over 1,5 prosent, og ligger like over 3000. Dette er psykologisk viktige nivåer.

Golden Dragon China Index, hvor de største kinesiske selskapene som er børsnoterte ved Nasdaq-børsen inngår, falt med 7,7 prosent på torsdag. Det siste året har indeksen falt med 57 prosent. Teknologiindeksen ved Hongkong-børsen falt med over fire prosent fredag morgen.

Hovedindeksen ved Sydney-børsen i Australia falt med 2,5 prosent den første handelstimen. Teknologisektoren fikk gjennomgå hardest. Børsverdier på 50 milliarder australske dollar forsvant, ifølge Sydney Morning Herald.

National Australia Bank mener det skyldes tolkningen av signalene fra USA, som ryster de internasjonale markedene – etter oppgang på onsdag, da renten ble satt opp med 0,5 basispunkter og sentralbanksjef Jerome Powell holdt en pressekonferanse.

«Uten noen åpenbar nyhetsstrøm som kan forklare den kraftige reverseringen, ser det ut til at lettelsen som oppsto da Powell indikerte at en renteøkning på 75 basispunkter var å gå for langt, har banet vei for fornyet søkelys på høy inflasjon og utfordrende vekstutsikter», skriver storbanken i en morgenrapport.

Etterlengtet prisvekst

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med rundt én prosent like etter at handelen åpnet, men etter en halvtime hadde fallet avtatt og lå på kun 0,3 prosent. Storselskapet Softbank Group falt med 2,7 prosent. Kursen er halvert på ett år.

I motsetning til USA, Europa og Australia er det et ønske om høyere inflasjon i Japan for at sentralbanken kan begynne å normalisere styringsrenten, som fortsatt er på minus 0,1 prosent. Renten har vært under én prosent siden slutten av 1990-tallet.

Nye statistikker viser at prisveksten i Tokyo var den høyeste på over syv år i april, med 2,5 prosent. Dette var høyere enn ventet.

– Bank of Japan er langt unna å svare med en innstramning. Vi må se at noe av denne inflasjonen klorer seg fast de kommende månedene før det i det hele tatt skal være en mulighet. Disse tallene gir litt press i den retningen, skriver finansinstitusjonen ING i morgenrapporten.

Forsvarer restriksjoner

Det syder av rykter i Kina, og myndighetene forsøker å slå ned på enhver kritikk av nedstengningen og restriksjoner ved storbyene langs kysten.

Kommunistledelsen møttes på torsdag, og de advarte mot å stille spørsmål rundt president Xi Jinpings nullsmittestrategi. Finansmetropolen Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden i mars.

Politbyråets stående komité, som består av syv personer, lover å «kjempe mot ethvert utspill som forvrenger, kritiserer eller avviser vårt lands koronakontrollstrategi», heter det i referatet, gjengitt av det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

«Utholdenhet er en seier. Akkurat nå er vi inne i en kritisk periode. Vi kan ikke gi opp. Det er som å ro en båt oppstrøms», heter det i referatet fra toppmøtet.

For første gang har Xi kommentert nedstengningen i Shanghai åpent.

– Restriksjonene i Shanghai vil tåle tidens tann, sa Xi og oppfordret medlemmer av kommunistpartiet om «å stå støtt og ikke vakle».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.