I oktober sa president Donald Trump at det gjenstod små detaljer før en «fase 1»-avtale med Kina var i boks. Kina skulle ha gått med på å kjøpe amerikanske landbruksprodukter for 50 milliarder dollar. Nå skal forhandlingene være fastlåste – igjen.

Den kinesiske avisen Global Times skriver tirsdag morgen at Kina om kort tid vil legge frem en oversikt over «upålitelige selskaper». Det ryktes at transport- og logistikkselskapet FedEx kan havne på oversikten.

Dette vil være et tilsvar på at USA har plassert blant annet Huawei på en oversikt over selskaper som ikke får drive virksomhet i USA – eller samarbeide med amerikanske selskaper uten en spesiell lisens.

Advarer Kina

USAs handelsminister Wilbur Ross advarte på mandag Kina og sa at USA vil innføre ny straffetoll på kinesisk import hvis det ikke er en avtale på plass innen 15. desember. Kina har invitert den amerikanske forhandlingsdelegasjonen til nye samtaler, men ikke fått svar.

De amerikanske børsene satte nye rekorder i forrige uke. På mandag var det en bred nedgang. Årsaken er usikkerheten rundt handelskrigen mellom de to supermaktene.

– Hver gang børsene når en ny rekord øker handelsspenningen, markedene blir mer volatile og det kommer et nedsalg. Dette skjedde i mai og august, og igjen de siste få dagene. Dette er blitt som en ond sirkel, sier investeringsstrategidirektør Michael Arone hos State Street Global Advisors til CNBC.

President Donald Trump innførte mandag straffetoll på stål fra Brasil og Argentina med umiddelbar virkning. Årsaken er at landenes valutaer er blitt svekket.

– Dette er ikke bra for våre bønder, sa Trump.

På mandag kveld foreslo han en 100 prosent straffetoll på franske luksusprodukter, blant annet champagne. Årsaken er at Frankrike vil innføre en digital tjenesteskatt som er rettet mot teknologiselskaper, som USA mener er rettet mot selskaper som Google og Facebook.

Like ille som Asiakrisen

Asia-børsene fulgte etter de amerikanske børsene og falt umiddelbart da handelen startet tirsdag morgen. Det startet med Sydney-børsen som har vært over to prosent lavere. Hongkong-børsen falt med 1,5 prosent den første halvtimen, men tok seg litt inn.

Seks måneder etter demonstrasjonene startet i Hongkong er det full krise for økonomien. Antall turister til byen falt med 43,7 prosent i oktober, viser nye statistikker. Dette er en forverring sammenlignet med i september, da nedgangen var på 34,2 prosent.

Detaljhandelen falt 24,2 prosent. Dette er den største nedgangen i historien.

– Det er vanskelig å se for seg at detaljhandels- og reiselivsstatistikkene blir noe bedre i november gitt opptrappingen og volden vi så i den perioden, sier Kina-økonom Martin Rasmussen hos Capital Economics til CNBC Asia.

Store kjeder har begynt å legge ned butikkutsalg i Hongkong. Best Mart 360 fikk ramponert over 70 prosent av utsalgene i Hongkong etter det ble påstått at selskapet har forbindelser til politiske institusjoner i Kina. De vil trekke seg ut.

– Økt sosial uro i hele Hongkong og den langvarige handelskrigen mellom USA og Kina har ført til fallende omsetning. Det har vært en bølge av nedleggelser og permitteringer. Situasjonen er ut til å være like ille som under den asiatiske finanskrisen, sier analysesjef David Ji hos Knight Frank til South China Morning Post.

– Sterke og enestående motreaksjoner

Kina advarte i forrige uke at hvis president Donald Trump undertegnet en lov som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong ville de komme med represalier. Kina mener dette er en innblanding i indre anliggender.

Reaksjonen kom på mandag. Kina utestenger demokratiorganisasjoner fra Hongkong som har «oppført seg dårlig». Amerikanske marineskip får heller ikke legge til i Hongkong.

– Dette er sterke og enestående reaksjoner fra Kina. For første gang siden USA og Kina etablere diplomatiske forbindelser for 40 år siden har Kina suspendert denne typen henvendelser, sier dekan ved Institute of International Relations ved Nanjing University til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.