Det er en full makrokalender denne uken i Asia, Europa og Nord-Amerika med sentralbankmøter, sannsynlige renteøkninger, inflasjonstall og viktige økonomiske statistikker som tar temperaturen på økonomien. Internasjonale finansinstitusjoner har problemet med å prioritere.
– Fed er vanligvis vant med å stå i sentrum, men onsdagens kunngjøring kan ende opp med å bli overskygget av inflasjonstallene for november, som kommer på tirsdag. Hvis vi får rett, og at kjerneinflasjonen økte med 0,3 prosent på månedsbasis, kan det hende at det ikke vil spille noen rolle hvor haukaktig Feds rentebane er. Markedene vil overse dem, skriver sjeføkonom for Nord-Amerika hos Capital Economics, Paul Ashworth, i en rapport.
Smittetopp i januar
Det var nesten helt tomt ved store kjøpesentre i Beijing på søndag til tross for at det ikke lenger er nødvendig å vise frem en grønn kode på smitteappen. Antall registrerte koronasmittede har falt kraftig de siste fire dagene. Årsaken er at langt færre tvinges til å teste seg.
Det ventes et nytt fall i den kinesiske detaljhandelen når november-statistikkene kommer denne uken. Konsensus ligger på en nedgang på tre prosent – mot 0,5 prosent i oktober. Veksten i industriproduksjonen har sannsynligvis også avtatt, ifølge Dow Jones og Reuters.
– Den nåværende omikronvarianten er svært smittsom. En person kan smitte 22 personer. For øyeblikket er det omfattende smittespredning. I en slik situasjon spiller det ingen rolle hvor omfattende tiltak eller kontroll som settes inn. Det vil bli vanskelig å fullstendig bryte overføringskjeden, sier en av Kinas fremste eksperter på luftveisinfeksjoner, epidemiolog Zhong Nanshan, til Global Times.
Legen mener smitten vil nå en topp i Kina fra midten av januar til midten av februar.
– Det kinesiske samfunnet vil returnere tilsvarende til hva det var før pandemien i første halvår 2023 – etter mars, sier han.
Mot normalsituasjon
Finansinstitusjoner forsøker å navigere seg gjennom gjenåpningen av Kina – verdens nest største økonomi. Selv om det går mot en gjenåpning er det ingen som vet om dette vil føre til store smitteutbrudd eller om folk tør å gå ut igjen.
– Overgangen fra nullsmittesituasjon til å gå tilbake til en normalsituasjon, hvor det er høyere risiko for smitte, vil holde det private forbruket tilbake i flere måneder etter gjenåpningen, skriver sjeføkonom Mark Williams hos Capital Economics i et notat.
Analyse- og rådgivningsselskapet mener Kina vil få en økonomisk vekst på 1,6 prosent i første kvartal 2023, før den deretter vil skyte fart til 4,9 prosent i andre halvår sammenlignet med samme kvartal i 2022. I inneværende kvartal kan den offisielle veksten havne på 1,2 prosent.
De viser til at den internasjonale etterspørselen etter kinesiske produkter har falt. Dette vil fortsette de neste månedene før det når en bunn i 2023.
En «silver bullet»
Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen starter uken like under 20.000. Hovedindeksen avsluttet oktober måned på det laveste nivået siden 2009 etter avslutningen av partikongressen, hvor Xi Jinping ble gjenvalgt for en ny femårsperiode.
På seks uker har børsindeksen, hvor det er en overvekt av selskaper med hovedvirksomhet på det kinesiske fastlandet, steget med 36 prosent. Bare i forrige uke var oppgangen på 6,6 prosent. Hovedårsaken er signaler om at det går mot lettelser av smitteverntiltakene.
– Det er bare å nyte rallyet så lenge det varer, sier sjefstrateg Daniel Marros hos BNP Paribas Asset Management til den japanske næringslivsavisen.
Det er fortsatt høy volatilitet. Da børsen åpnet mandag morgen falt hovedindeksen ved Hongkong-børsen med 1,9 prosent.
– Det vil ta lang tid før investorsentimentet blir positivt på en bærekraftig måte. Gjenåpningen er på en måte en «silver bullet» (en enkel/magisk løsning, red.anm.) som alle har ventet på for å komme tilbake til markedet ettersom den kinesiske økonomien akselererer på en syklisk basis, sier seniorøkonom for Asia hos banken UBP til Nikkei Weekly.
Utenlandske investorer kjøpte netto aksjer for 60 milliarder yuan i november ved børser på det kinesiske fastlandet via handelssystemet som er satt opp via Hongkong. I oktober forsvant et tilsvarende beløp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.