Huawei var på vei til å bli verdens største smarttelefonprodusent, med en rekke toppmodeller med bedre spesifikasjoner enn hva Apple og Samsung var i stand til å tilby til de samme prisene. Så kom sanksjonene fra USA. De har lammet den internasjonale satsingen.

Lover å investere tungt

Huawei, som ikke er børsnotert, la på mandag frem reviderte årsregnskap for fjoråret med hele toppledelsen på plass. Selskapets finansdirektør, Meng Wanzhou, som ble løslatt i fjor høst etter å ha sittet tre år i husarrest i Canada, var også til stede.

– Gjennom årene har vi blitt utsatt for mye press, men strategien vår er bare blitt tydeligere: vi skal fortsette med å investere tungt i talent og forskning, sa Meng, ifølge den kinesiske næringslivsavisen Caixin.

Omsetningen falt med 28,5 prosent til 638,6 milliarder yuan (like under 100 milliarder dollar) i 2021. Omsetningen i forbrukerdivisjonen, hvor også smarttelefondivisjonen inngår, ble halvert. Apple og Samsung økte omsetningen med henholdsvis 18,1 prosent og 33,2 prosent i 2021.

Dette er første gang etter at Huawei begynte å offentliggjøre regnskaper at det har vært en nedgang i omsetningen.

– Til tross for en omsetningsnedgang i 2021, er vår evne til å tjene penger og skape kontantstrømmer blitt forbedret. Vi er bedre i stand til å håndtere usikkerhet, sa Meng i forbindelse med resultatpresentasjonen.

Huawei fikk en resultatforbedring på 75,1 prosent og endte på 113,7 milliarder yuan på bunnlinjen. Dette skyldes i hovedsak salg av mobilmerket Honor og dataserverdivisjonen til to statlig kontrollerte selskaper.

Sverger til åpne plattformer

De amerikanske sanksjonene, som ble innført under president Donald Trump, består. USA mener selskapet utgjør en sikkerhetstrussel og har vist til forbindelser med det kinesiske militæret – påstander som Huawei har avvist.

– Vi skal ansette over 10.000 nyutdannede fra universiteter i år, sa styreformann Guo Ping.

Foruten at Huawei er utestengt fra det amerikanske markedet, kan selskapet heller ikke delta i utbyggingen av 5G-nettet i land som samarbeider tett med USA. Dette var et marked Huawei hadde planer om å dominere.

Amerikanske selskaper kan heller ikke selge komponenter eller la Huawei benytte patenter. Dette har rammet alt fra produksjon av databrikker til bruk av operativsystemet Android på smarttelefoner. Android, som eies av Googles morselskap, er markedsleder.

Huawei har svart med å lansere konkurrenten HarmonyOS, som skal være installert på 220 millioner enheter – i hovedsak smarttelefoner på det kinesiske markedet.

«Huawei fokuserer på å bygge ut de digitale økosystemene OpenEuler, MindSpore og HarmonyOS. Disse er basert på prinsippene om åpent samarbeid og delt vekst. Over åtte millioner utviklere benytter for tiden Huaweis åpne plattformer, åpen kildekode og utviklingsverktøy for å utforske nye forretningsscenarioer og forretningsmodeller», skriver Huawei i årsrapporten.

Nye satsingsområder

Huawei er fortsatt verdens største leverandør av telekommunikasjonsutstyr. Det satses bredt på å finne nye forretningsområder, samtidig som at selskaper skal klare seg uten teknologi, patenter og produksjonsutstyr fra Vesten.

Huawei er knapt å se på salgsstatistikkene for smarttelefoner.

Er dette verdens største bagasjerom i en femseter?
DNs biltester har aldri sett større bagasjerom enn det Maxus Euniq 6 har.
01:05
Publisert:

– Vi ser at smarttelefonvirksomheten fortsetter å falle. Nå er det sanksjoner mot Russland, et marked Huawei har vært aktiv i tidligere, sier analytiker Eddie Han hos Isaiah Research til Nikkei Weekly.

Selskapet lanserte bilmodellen Aito M5 like før nyttår. De første leveransene av hybridmodellen skjedde tidligere i mars til kunder i Chongqing og Shanghai. Bilmodellen benytter operativsystemer HarmonyOS, og kommer også med Huawei Sound med 19 høyttalere 1000 watt lydsystem.

– Huaweis investeringer i nye teknologier stanset ikke opp til tross for lavere omsetning, sier Han til den japanske næringslivsavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.