Det kinesiske teknologiselskapet Huawei var på vei til å bli verdens største smarttelefonprodusent for tre år siden. Så kom nedturen.

USA, under president Donald Trump, innførte sanksjoner, erklærte selskapet som en «nasjonal sikkerhetstrussel» og presset allierte land til ikke å benytte Huawei til utbyggingen av 5G-nettet.

Ericsson slår ut Huawei

Malaysia har opprettet Digital Nasional som skal stå som eier av 5G-infrastrukturen. I andre land er det vanlig å gi konsesjoner til enkelte teleoperatører via auksjoner.

Lokale operatører, blant annet Telenor-eide Digi, skal kunne leie kapasitet fra selskapet, som eies av finansdepartementet. Denne uken ble det klart hvem som skal stå som utbygger.

«Ericsson har fått oppdraget med å arrangere finansiering, leveringer og drift av hele 5G-nettverket», bekreftet Digital Nasjonal på torsdag.

Kontrakten er på 11 milliarder ringgit (23 milliarder kroner) og inkluderer mobilmaster og fibernettverk. Innen tre år skal over 80 prosent av Malaysia ha tilgang til 5G. Før utgangen av 2021 skal befolkningstunge områder rundt hovedstaden ha fått 5G-tilgang.

Taperen er kinesiske Huawei, som allerede hadde fått mindre kontrakter med den lokale mobiloperatøren Maxis. Så sent som for en måned siden tydet alt på at Huawei ville stikke av med den strategisk viktige kontrakten.

Malaysias tidligere minister med ansvar for internasjonal handel, Kian Ming Ong, avviste i juni at et Huawei-nettverk er mer risikabelt.

– Vi har ikke sett bevis for at det er mulig å drive spionasje med Huaweis eksisterende produkter. Selv om det er mulig, har vi ikke opplevd det. Det er kanskje noe vestlige land er mer utsatt for, sa den tidligere ministeren til Sydney Morning Herald.

Tapt Europa

Huawei er i realiteten utestengt fra 5G-utbyggingen i Vest-Europa, Australia, Japan og Nord-Amerika. Det har vist seg svært vanskelig å få større kontrakter andre steder. USA skal ha betalt flere land i Afrika og Midtøsten for å erstatte Huawei-utstyr med andre leverandører.

Huaweis omsetning falt med 17 prosent i årets tre første måneder.

– Huawei har tapt over 90 prosent av Europa, hvor over 40 5G-kontrakter gikk til Ericsson. De er under angrep overalt, med unntak av i Russland og i enkelte områder i Sørøst-Asia, sier sjefanalytiker Stephane Teral hos LightCounting Market Research til den japanske næringslivsavisen Nikkei.

De neste 18 månedene vil bli avgjørende for Huaweis fremtid.

– 2021 og 2022 vil være de mest kritiske og utfordrende årene for Huawei for å overleve, og for den strategiske utviklingen. Talent er det viktigste, sa Huaweis grunnlegger Ren Zhengfei under en presentasjon til ansatte, ifølge Nikkei.

Huawei skal ansette 8000 nyutdannede fra universiteter i år. Investeringene skal øke med «flere milliarder dollar» til forskning. Dette kommer i tillegg til de ordinære budsjettene til forskning og utvikling, som er blant de største av noe teknologiselskap.

– Vi har nok penger og nok plass til å huse talent fra hele verden, sa Ren, som oppfordret ledelsen i Huawei om å bygge opp en «kampstyrke» så snart som mulig.

Vente på fremtidige muligheter

Jakten på ansatte skjer i Europa, Russland, Midtøsten og andre regioner. Det lokkes med høye lønninger. En senioringeniør hos Huawei tjener rundt 1,6 millioner kroner i året. Dette er mer enn en tilsvarende stilling hos Google.

Huawei har tilgang til kapital fra den kinesiske staten, som for syv år siden etablerte et fond som har som mål å bygge opp en teknologisektor som ikke er avhengig av vestlige produkter eller patenter.

Fondet ble tilført over 200 milliarder yuan ekstra da problemene startet for Huawei i 2019. Huawei har investert i 10 kinesiske databrikkeselskaper som konkurrerer direkte med store amerikanske selskaper.

– På denne måten kan Huawei beholde talentbasen og vente på fremtidige muligheter. Det er bedre å kjempe for å overleve, fortsette å puste i stedet for å gi opp for tidlig, sier teknologianalytiker Donnie Tang hos meglerhuset Nomura til Nikkei.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.