I forrige uke innførte USA reiserestriksjoner for Huawei-ansatte som mistenkes for å støtte Kinas brudd på menneskerettigheter i Kina – og andre land. Samtidig bekreftet britiske myndigheter at Huawei ikke får delta i utbyggingen av 5G-nettverket. Kina vil komme med motsvar.

– Skremmer teknologiselskaper

Kinesiske myndigheter vurderer straffetiltak mot de to nordiske konkurrentene Ericsson og Nokia. Begge selskapene har kapret viktige 5G-kontrakter de siste månedene i Europa, Vietnam og Singapore.

Utvikling og produksjon av utstyr til femte generasjons mobilnettverk (5G), hvor det loves overføringshastigheter som er langt raskere enn dagens 4G-nettverk, skjer delvis ved kinesiske fabrikker. De to selskapene har rundt 25.000 ansatte i Kina.

– Denne typen handlinger kan slå tilbake ved å skremme utenlandske teknologiselskaper til å flytte virksomheten vekk fra Kina, sier styreleder hos konsulentselskapet APCO Worldwide, Jim McGregor, til Wall Street Journal.

Huawei er verdens største produsent av blant annet antenner som benyttes til overføring av mobilsignaler. Selskapet er blitt beskyldt for å ha dumpet prisene ved utbyggingen av 4G-nettverkene. Dette har skjedd på bekostning av Nokia og Ericsson.

Huawei har avvist beskyldningene fra blant annet USA om at selskapet kontrolleres av den kinesiske staten og at det er en risiko for at sensitive data skal kunne misbrukes av kinesiske myndigheter.

– Vi ønsker å se kundene direkte i øynene og si at vi ikke produserer noe i Kina, sier lederen for et amerikansk teknologiselskap til næringslivsavisen.

Kinesisk 5G-utbygging

Singapore to største mobiloperatører har valgt Nokia og Ericsson som hovedleverandører til 5G-utbyggingen fremfor Huawei. I Thailand og Malaysia er Huawei inne som leverandør – til tross for advarsler fra USA.

Pandemien øker etterspørselen etter robotkokker
Etter pandemiutbruddet har potensialet for denne teknologien økt eksponentielt
01:52
Publisert:

– Jo flere land, selskaper og innbyggere spør seg selv hvem de skal stole mest på med sine sensitive data, jo tydeligere bli svaret: ikke det kinesiske kommunistpartiets overvåkningsstat, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo tidligere i sommer.

I Kina pågår 5G-utbyggingen for fullt. I løpet av året skal antall 5G-tårn ha passert en halv million. USA ligger langt etter med under 20.000 5G-tårn med antenner i noen få byer.

Huaweis finansdirektør, som også er datter av grunnleggeren, ble arrestert i Canada i 2018 på en amerikansk arrestordre. Påtalemyndigheten i USA mener at Huawei har brukt et Hongkong-selskap til å skjule eksport av utstyr til Iran, som er under amerikanske sanksjoner.

Alle anklagene og påstandene avvises av Huawei.

– Altfor avhengig av Kina

Amerikanske telekomoperatører er avhengig av de europeiske leverandørene. Japanske selskaper er blitt kontaktet og bedt om å delta i alliansen «Open RAN Policy Coalition», sammen med amerikanske teknologiselskapet, ifølge Nikkei Weekly.

Japanske selskaper har lenge vært skeptiske til å ha fabrikker som produserer nøkkelkomponenter i Kina. Det japanske industridepartementet sa sist fredag at over 50 japanske selskaper vil få betalt for å flytte fabrikker fra Kina til Japan – eller Sørøst-Asia.

Målet er å gjøre forsyningskjedene mindre avhengige av Kina. I februar ble nesten alle fabrikker i Kina nedstengt som følge av koronapandemien.

– Vi er blitt altfor avhengige av Kina. Vi må gjøre forsyningskjedene mer robust og mangfoldige, få flere leverandører og øke den innenlandske produksjonen, sa økonomiminister Yasutoshi Nishimura nylig.

Teknologiselskapet Sharp og Iris Ohyama, som produserer medisinsk utstyr, er blant 57 selskaper som har takket ja til å flytte fabrikker vekk fra Kina. Japan har foreløpig satt til side nesten 20 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.