Huawei hadde ambisjoner om å bli verdens største smarttelefonprodusent innen 2022 og konkurrere direkte med sørkoreanske Samsung. USA satte en stopper for dette da Huawei ble plassert på en svarteliste og heller ikke fikk teknologi eller patenter fra amerikanske selskaper.
– Dreier seg om å overleve
I et internt notat, som er lekket blant annet på 163.com, advarer Huaweis grunnlegger Ren Zhengfei at det kalde gufset som har rammet selskapet vil bli følt av alle.
Dette blir sett på som et forvarsel om at det kommer nye kostnadskutt og nedbemanning. Selskapet har nesten 200.000 ansatte og har ekspandert kraftig.
– Huawei må derfor redusere alle forventninger til fremtiden som er for optimistiske. Frem til 2023, og til og med til 2025, dreier det seg om å overleve, skriver han i notatet.
Han peker på hva han karakteriserer som en fortsatt «amerikansk blokade» rettet mot enkelte kinesiske selskaper i tillegg til situasjonen i Ukraina og pandemien. I motsetning til de fleste land er det fortsatt omfattende pandemirestriksjoner i Kina.
– Det neste tiåret vil bli en veldig smertefull historisk periode da den globale økonomien vil fortsette å falle, skriver Huawei-grunnleggeren i notatet, som er delt på sosiale medier i Kina.
Huaweis omsetning har fortsatt å falle i år. Forsøket på å utfordre smarttelefonøkosystemet, hvor Apple og Alphabet-eide Android er markedsdominerende, med et nytt operativsystem har vært en fiasko. Selskapet skal lansere nye smarttelefoner i september.
– Vi omfavnet idealet om globalisering, og hadde ambisjoner om å tjene hele menneskeheten. Hva er idealet vårt nå, spør han.
Han gir svaret i notatet.
– Det er å overleve og tjene litt penger. Vi må justere oss, se på hva som er mulig og hva vi må gi slipp på, skriver Ren Zhengfei.
– I panikkmodus
Det er svært sjelden at fremtredende næringslivstopper i Kina kan være så åpne og kritiske uten at det får konsekvenser. Huawei-grunnleggeren er kjent for å ha gode forbindelser med den kinesiske kommunistledelsen. Nettopp derfor blir advarslene tatt på alvor.
– Når noen som Ren innrømmer hvor store problemer en nasjonal gigant som Huawei kan stå overfor på grunn av amerikanske sanksjoner, er det en indikasjon om at den bredere kinesiske økonomien også er sårbar, sier professor Steve Tsang, som også er direktør ved tenketanken SOAS China Institute i London, til The Guardian.
Huaweis halvårsresultat ble mer enn halvert, ifølge beregninger foretatt av Reuters. Selskapet er ikke børsnotert og publiserer forenklede regnskapsrapporter.
– Årsaken til at Ren Zhengfeis uttalelser har vakt slik oppsikt er måten han formulerer seg på. Det høres ut som han er i panikkmodus, sier analytiker Linghai Bao hos Trivium China til The Guardian.
77-åringen legger ikke fingrene mellom.
– Nå er det slutt på eventyrfortellinger. Vi må snakke om realitetene, sier Ren i notatet.
Ønsker å sende «frysninger»
Ren skriver at årsaken til at han formulerte seg på denne måten, var at han ønsket å «sende frysninger til alle». Det har han lykkes med.
– Den økonomiske nedgangen har påført de fleste vanlige mennesker og private selskaper enestående utfordringer. Når en gigant som Huawei tar opp dette problemet, sier det mye om alvorlighetsgraden, skriver en kommentator på det kinesiske sosiale mediestedet Weibo, ifølge South China Morning Post i Hongkong.
Like oppsiktsvekkende er det at debatten får pågå på sosiale medier, og i liten grad sensureres. Notatet fra Huawei-grunnleggeren er et av de mest diskuterte på sosiale medier i Kina denne uken, og trender fortsatt.
Kina fikk en økonomisk vekst på kun 0,4 prosent i siste kvartal. Eiendomssektoren har store problemer, og internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert vekstprognosene for 2022.
– Det er sjelden at selskapet peker direkte på problemene. Mange har ventet på at en innflytelsesrik skikkelse skulle være villig til å bryte stillheten. Mange næringslivstopper har vært innom makroøkonomien i resultatfremleggelsene, men det har vanligvis dreid seg om egne resultater og optimisme rundt bedring. Tilsynelatende har ikke det vært nok, sier senioranalytiker Ivan Lam hos Counterpoint Research til Hongkong-avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.