Verdens handelsorganisasjon (WTO), Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) har denne uken kommet med advarsler om at det haster for USA og Kina om å gravlegge stridsøksen og inngå en handelsavtale. Partene fortsetter møter på torsdag i USA.

Toppsjefen for IMF vil legge frem oppdaterte økonomiske utsikter i neste uke.

– Den økonomiske veksten har mistet drivkraften. Vi er inne i en delikat situasjon, sa Christine Lagarde i en tale til U.S. Chamber of Commerce tirsdag.

Handelskrigen undergraver vekst

Den asiatiske utviklingsbanken la onsdag frem nye prognoser for de vel 40 fremvoksende økonomiene i Asia-regionen. I 2010 lå veksten på over ni prosent og var på over ti år før finanskrisen i 2008. Nå ligger det an til en vekst på 5,7 prosent i 2019.

Slår dette til er det den svakeste veksten på 18 år. I 2020 ventes det at veksten vil falle ytterligere.

– En forlenget, eller en forverring, i konflikten mellom Kina og USA kan undergrave investeringer og vekst i de fremvoksende økonomiene i Asia, sa sjeføkonom Yasuyuki Sawada hos ADB på en pressekonferanse.

India, Kambodsja, Vietnam og Myanmar vil få høyest vekst i regionen. Sør-Korea, Thailand og Pakistan ligger på bunn med under fire prosent vekst. Den kinesiske veksten vil falle fra 6,6 prosent i 2018 til 6,3 prosent i år, og videre til 6,1 prosent i 2020.

«Med lavere global vekst, svakere handelsaktivitet og ustabile råvarepriser, vil utsiktene for eksporten forverre seg ytterligere for handelsavhengige økonomier», heter det i rapporten, som legges frem en gang i året.

Det er ikke snakk om en kollaps i den økonomiske veksten. Sterkt innenlandsk forbruk, stabil inflasjon og betydelige overføringer fra utlandet sørger for relativt sterke økonomier. Høy forbrukergjeld i land som Thailand og Sør-Korea er en bekymring for ADBs økonomer.

Høy grad av usikkerhet

Verdens handelsorganisasjon (WTO) er ute med en ny rapport hvor veksten i verdenshandelen nedjusteres kraftig. I 2017 var det en vekst i handelen på 4,6 prosent. I år ventes den å nesten halveres til 2,6 prosent. Dette forutsetter en lettelse i handelsspenningene som har bygget seg opp mellom USA og Kina det siste året.

Blir det en forverring kan veksten havne på 1,3 prosent. Fjernes alt av restriksjoner kan den komme tilbake på fire prosent.

– Med så høye handelsspenninger bør ingen bli overrasket over disse prognosene. Handel kan ikke spille den fulle rollen som en vekstdriver i økonomien når vi opplever en så høy grad av usikkerhet, sa WTOs generaldirektør Roberto Azevêdo på en pressekonferanse.

For to år siden var det et oppsving i den økonomiske veksten i 75 prosent av verdensøkonomien. I år er det en svekkelse i 70 prosent av den samlede globale økonomien.

– For å være helt tydelig; vi ser ingen resesjon på kort sikt. Faktisk ser vi et oppsving i andre halvår i 2019 og i 2020, sa IMFs Lagarde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.