I slutten av september måtte industriområder i Kina stenge ned store fabrikker på grunn av strømmangel og bydeler ble mørklagte. Dette er de mest omfattende strømproblemene landet har hatt på over ti år.

Storselskaper som Apple og Tesla ventes å bli påført forsinkelser i forsyningskjedene i hva som er årets viktigste produksjonsuker. Situasjonen kan bli langt alvorligere når vinterkulden setter inn om kort tid.

– Som en kruttønne

Kina holder stengt det meste av denne uken i forbindelse med helligdager. Sentralmyndighetene har gitt byer beskjed om å gjøre alt de kan for å holde hjulene i gang og unngå forstyrrelser. Jernbaneselskapene skal prioritere transport av kull denne uken.

Rundt 55 prosent av den kinesiske energiproduksjonen kommer fra kull. Lagrene hos de seks største kraftprodusentene har stupt. Det var 11,3 millioner tonn kull på lager den 21. september. Dette holder til 15 dager, ifølge en rapport fra meglerhuset Sinolink Securities.

Aldri tidligere har lagrene vært så lave. Det er ikke bare analytiker som frykter situasjonen vil bli langt alvorligere de neste månedene.

«Hele kraftnettverket kan kollapse hvis det ikke innføres strømrasjonering», advarte regionalmyndighetene i Shenyang i forrige uke, ifølge Global Times.

Problemene kommer samtidig som at Kinas president Xi Jinping ønsker å redusere utslipp og gjøre den kinesiske økonomien mer bærekraftig. En opptrapping i handelskrigen med Australia, som har levert høyenergikull til Kina, hjelper heller ikke.

Global kraftmangel: Slik henger alt sammen med alt
Hva skjer med energikrisen i Kina og Europa? Dan Murtaugh forklarer hvordan den kan påvirke resten av verden: – Dessverre har ikke produksjonen av energikilder som naturgass og kull holdt tritt med etterspørselsøkningen.
02:51
Publisert:

«Det er som en kruttønne med problemer som har samlet seg opp over flere måneder med høyere drivstoffpriser og kullmangel. Det viser hvor vanskelig det er å gjennomføre en energipolitikk for en stor økonomi med mange bevegelige deler», skriver S&P Global i en ny rapport.

Dette kommer fire måneder før Kina skal arrangere vinter-OL i Beijing. Målet er å vise Kina fra sin beste side til omverdenen med blå himmel.

– Perfekt storm

Situasjonen er like alvorlig i India, som er i ferd med å gå forbi Frankrike og Storbritannia til å bli verdens femte største økonomi – målt i bruttonasjonalprodukt.

Ifølge en ny rapport fra det indiske energidepartementet hadde de 135 kullkraftverkene i landet tilstrekkelige kullagre for å holde hjulene i gang i fire dager før helgen. For to måneder siden var lagrene på 13 dager. Ved 16 kullkraftverk var lagrene tomme i forrige uke.

– Den indiske energisektoren står foran en form for perfekt storm. De er fanget i en situasjon hvor etterspørselen er høy, tilbudet fra innenlandske leverandører er lavt og de har ikke økt lagrene ved å øke importen av kull, sier makroøkonom Aurodeep Nandi hos Nomura Financial Advisory and Securities til Financial Times.

Strømforbruket har økt samtidig som at den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp etter nedstengninger som følge av koronapandemien og ligger over ti prosent høyere enn i 2019.

Prisen på indonesisk kull er mer enn tredoblet på seks måneder. Årsaken er blant annet at Kina har forsøkt å finne nye leverandører som et alternativ til australske selskaper.

– Hvis myndighetene ikke øker den innenlandske kullproduksjonen eller øker importen vil det bli strømbrudd, sier Nandi til næringslivsavisen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.