Den månedlige innkjøpssjefsindeksen (pmi) tar pulsen på aktiviteten i industrien. Målingene, hvor over 40 land inngår, innhenter detaljert informasjon i løpet av måneden og resultatet publiseres ved månedsskiftet. En indeks på over 50 indikerer en oppgang.

De to kinesiske pmi-indeksene overrasket positivt for november. Caixin/Markit-indeksen, hvor det er en overvekst av små og mellomstore selskaper, kom inn på 51,8. Den offisielle pmi-indeksen, hvor det er flest storselskaper, endte på 50,2.

– Den overraskende høye offisielle pmi-indeksen vil sende den økonomiske veksten til 6,2 prosent, sier senior Kina-økonom Betty Wang hos ANZ til Financial Times.

Venter på handelsavtale

I tredje kvartal fikk Kina en vekst på seks prosent – den svakeste siden begynnelsen av 1990-tallet. Det offisielle målet er en vekst på over seks prosent i året. Det er fortsatt pessimisme i næringslivet, noe som skyldes den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.

USA skal etter planen innføre ny straffetoll på kinesisk import den 15. desember, blant annet smarttelefoner, leker og tekstiler.

– Bekymringen for politikk og markedsforhold vedvarte. Det er liten vilje til å etterfylle lagre. Dette er en betydelig hindring for en økonomisk oppgang og det kreves fortsatt politisk støtte. Produksjonsinvesteringer er på en nylig bunn, sier analysesjef Zhengsheng Zhong i en kommentar.

Zhong ser en svak bedring og venter på handelsforhandlingene og en «fase 1»-avtale.

– Hvis handelsforhandlingene mellom Kina og USA kan gå videre i neste fase, og næringslivstilliten kan repareres, vil industriproduksjonen og investeringer sannsynligvis se en solid forbedring, ifølge Zhengsheng Zhong.

Hvis handelsforhandlingene mellom Kina og USA kan gå videre i neste fase, og næringslivstilliten kan repareres, vil industriproduksjonen og investeringer sannsynligvis se en solid forbedring
Zhengsheng Zhong, analysesjef

– Fortsatt fastlåst

Innkjøpssjefsindeksene for flere av de største økonomiene i Asia viser en bedre enn ventet utvikling. I India, som er Asias tredje største økonomi og som lå frem elendige vekststatistikker for tredje kvartal i helgen, fikk en pmi-indeks på 51,2 – mot 50,6 i oktober.

Den japanske pmi-indeksen har ligget på under 50 de siste syv månedene og endte på 48,9 i oktober.

– Den japanske produksjonssektoren er fortsatt fastlåst med en svekkelse med de samme problemene som rammet industrisektoren hvor det virkelig gjør vondt. Nye eksportordrer falt det meste siden midten av året på grunn av svak etterspørsel fra nøkkelmarkeder – først og fremst Kina, sier økonom Joe Hayes hos IHS Markit i Japan-rapporten.

Det er en bedring å se i eksportavhengige Sør-Korea, som ikke bare er rammet av generelt svakere vekst i verdenshandelen, men også en pågående handelskonflikt med Japan. Pmi-indeksen for november havnet på 49,4 – det høyeste nivået siden april.

I Malaysia er pmi-indeksen på det høyeste på 14 måneder, men ligger fortsatt like under 50-tallet, som tyder på en fortsatt svak nedgang.

Ikke siden finanskrisen i 2009 har den russiske aktivitetsindeksen vært svakere enn i november. Den kom inn på 45,6 – 1,6 poeng lavere enn i oktober. Ifølge IHS Markit skyldes dette innenlandske forhold og den internasjonale etterspørselen med lavere produksjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.