Etter et år med svært lav prisvekst og lave renter i USA gjennom pandemien i 2020, begynte det å snu i vinter. Onsdag legges den amerikanske konsumprisindeksen frem og investorer stålsetter seg på et inflasjonssjokk.

Konsensus ligger på en prisvekst på 3,6 prosent for april, ifølge CNBC. Slår dette til vil det være den høyeste prisveksten siden september 2011. I mars var prisveksten på 2,6 prosent.

En høyere enn ventet inflasjon kan gi en ytterligere økning i de lange rentene. De amerikanske børsindeksene har falt denne uken. Det er også nervøsitet ved Asia-børsene i forkant av inflasjonsrapporten.

Råvarerally

Kina, som er verdens største eksportøkonomi, har lagt frem inflasjonsstatistikker for april. Disse viste at produsentprisene steg med 6,8 prosent sammenlignet med i fjor. Dette var høyere enn konsensus. Konsumprisene i Kina steg med kun 0,9 prosent.

«Måned for måned stiger prisene fortsatt raskere enn det meste av det siste tiåret», skriver seniorøkonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en analyse.

Den viktigste årsaken er de globale råvareprisene. Bloomberg Commodity Spot Index, hvor prisene på 23 ulike råvarer inngår, har steget med over 70 prosent det siste året og er på det høyeste siden 2011. Det er satt nye rekorder for blant annet jernmalm, tinn og kobber.

Tester selvkjørende Tesla-utfordrer på motorvei i Kina. Så gjør bilen i nabofilen dette
Tesla, Xpeng og Nio – kamp om markedsandelene i Kinas selvkjøringsmarked. I fjor ble det solgt 15 millioner biler i Kina, og 1,3 millioner av dem var elbiler. Elbil-produsenter prøver å utfordre Teslas dominans i verdens største bilmarked. Allen Wan tester en Xpeng P7 på en langtur med hjelp av Chunying Zhang.
03:23
Publisert:

Det er fortsatt en prekær mangel på datakomponenter til alt fra datamaskiner, spillkonsoller og biler. Råvarekomponentene i de kinesiske produsentprisene har steget med 15,2 prosent det siste året.

«Det er uvanlig sterkt prispress på enkelte ferdigvarer. Prisene på varige forbruksvarer stiger i det høyeste tempoet som noensinne er registrert», skriver Capital Economics.

– Et tidsspørsmål

Den kinesiske eksporten økte med 32,3 prosent i april sammenlignet med i fjor. Justert for pandemien, som rammet for fullt i fjor vår, var eksporten 16,8 prosent høyere målt i amerikanske dollar. Denne veksten er betydelig høyere enn før koronapandemien rammet.

Kinesiske fabrikkeiere har frem til nå tatt mye regningen fra høyere priser.

– Jeg tror ikke vi kan absorbere alle kostnadsøkningene. Det er et tidsspørsmål før vi overfører kostnadene til kundene, sier fabrikkdirektør Wilson Lam i Shenzhen til Bloomberg.

Fabrikkene har spesialisert seg på å produsere emballasje for internasjonale parfyme- og brennevinsflasker.

Prisene på plast, batterier, skruer og innpakning har økt i Kina.

Databrikkeinflasjon

Situasjonen er alvorligere for selskaper som har behov for elektronikk og datakomponenter. Finansinstitusjonen ING advarer i en ny rapport om at inflasjon som følge av mangel på databrikker.

«Vi mener at dette allerede har ført til høyere priser på kjøleskap, vaskemaskiner, flatskjermer, bærbare datamaskiner og biler i april», skriver sjeføkonom for Kina, Iris Pang.

Hun skriver at prisene på enkelte produkter som inneholder et stort antall databrikker, blant annet spillkonsoller, kan få høyere priser uten at dette fører til en svikt i etterspørselen. Sony klarer blant annet ikke å produsere nok av siste generasjon Playstation.

«Hvis produsentene mener at kjøpekraften ikke vil ta inn prisøkningen på databrikker vil de muligens produsere produkter med færre databrikker og færre avanserte funksjoner, blant annet i biler», skriver Pang.

Hun legger til at noen produsenter fortsatt vil ta regningen.

«Det vil gi press på marginer og resultatene», skriver sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.