Den kinesiske handelen fortsatte i høyt tempo i oktober, med en eksportvekst på 27,1 prosent – til 300,2 milliarder dollar. Importen økte med 20,6 prosent. Dette resulterte i det nest høyeste overskuddet på handelsbalansen i en måned – med 84,5 milliarder dollar.

Eksporten de ti første månedene av 2021 har allerede passert hele fjoråret.

Toppet anslagene

Onsdag morgen kom det inflasjonsstatistikker for oktober måned fra Kina. Prisene på ferdige produkter fra fabrikkene stiger raskere enn ventet. Produsentprisene steg med 13,5 prosent i oktober. Sammenlignet med september måned var prisveksten på 2,5 prosent.

Dette er den høyeste årlige prisveksten som noensinne er registrert siden dagens statistikkmetode ble innført i Kina i 1995.

– De kinesiske produsentprisene fortsetter å stige og toppet anslagene på 12,2 prosent. Dette er nok et tegn på en strek og vedvarende inflasjonstrend, sier markedsanalytiker Kyle Rodda hos finansinstitusjonen IG i en kommentar.

Hovedårsaken til prisveksten er ifølge analytikere høyere energipriser – spesielt fra kull. Kina mer enn doblet kullimporten i oktober, sammenlignet med samme måned i fjor, til nesten 27 millioner tonn. Flere av Kinas provinser har hatt problemer med kraftproduksjonen i høst.

Så mektig er egentlig Kinas Xi Jinping
Kinas president Xi Jinping er i ferd med å innføre en ny doktrine som kan gi ham presidentmakt resten av livet. Men å satse på konsolidert makt er slett ikke risikofritt. – Problemet oppstår når du får motstridende meldinger fra Beijing.
02:45
Publisert:

Den kinesiske konsumprisindeksen steg med 1,5 prosent. Dette var høyere enn ventet, og mer enn en dobling, sammenlignet med september måned.

Dette blir tolket som at prisveksten skyves mer og mer over på forbrukerne.

– Det har vært en spesiell værsituasjon i oktober, et misforhold mellom tilbud og etterspørsel på enkelte produkter og generelt økende kostnadspress, sa seniorøkonom Dong Lijuan fra det kinesiske statistikkbyrået på onsdag.

Verre før det blir bedre

Prisveksten ved kinesiske fabrikker kan spre seg, lokalt og til Kinas handelspartnere, i form av høyere priser i butikker.

– Dataene tyder på bredt inflasjonspress på både produksjon- og forbrukersiden. Inflasjonspress, og en mer haukende holdning til den pengepolitikken i andre store økonomier, vil sannsynligvis begrense Kinas manøvreringsrom for pengepolitiske lettelser, sier analysesjef Bruce Pang hos China Renassance Securities Hongkong til Bloomberg.

I USA steg produsentprisene med 8,6 prosent i oktober, sammenlignet med i fjor, viser statistikker som kom på tirsdag.

«Det vil sannsynligvis bli verre før det blir bedre», skrev finansinstitusjonen Goldman Sachs i en rapport i helgen, ifølge CNBC.

På onsdag kommer den amerikanske konsumprisindeksen. Ifølge Financial Times ventes det at prisene øker med 5,8 prosent, sammenlignet med i fjor. Slår dette til, vil det være den høyeste prisveksten siden 1990.

De kinesiske inflasjonsstatistikkene har utløst ny nervøsitet ved børsene i Asia. Shanghai-indeksen har falt med over én prosent onsdag morgen. Også i resten av Asia er det en bred nedgang ved børsene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.