Denne uken kommer de siste aktivitetsrapportene for august, for Kina og resten av verdens største økonomier. Det var forventninger til at Kina, som er verdens nest største økonomi, skulle skyte fart i løpet av sommeren og dermed nærme seg det offisielle vekstmålet for 2022.

Det har ikke skjedd.

Listen over internasjonale finansinstitusjoner som har nedjustert vekstprognosene for inneværende og neste år, øker daglig. Den første setningen i DNBs rapport for globale, økonomiske utsikter, som kom før helgen, dreide seg om Kina, håndteringen av pandemien og et «punktert eiendomsmarked».

– Vis meg pengene

I forrige uke godkjente Kinas State Council, som tilsvarer regjeringen, å pumpe ytterligere 300 milliarder yuan inn i økonomien i form av infrastrukturinvesteringer. Dette kommer bare uker etter en tilsvarende pakke i juni.

I en vanlig situasjon ville dette ha sendt prisene på jernmalm, stål og andre byggevarer i været. Det har ikke skjedd.

– Selv om infrastrukturstimulansen er kjærkomne nyheter, fortsetter høyfrekvensdata å vise hvor dårlig etterspørselen av konstruksjonsstål i Kina er. I realiteten er dette som å pøse mer penger inn i systemet uten at noen bruker pengene, sier direktør Atilla Widnell hos råvareanalyseselskapet Navigate Commodities til CNBC.

Hvordan Kina holder fabrikker åpne under null-covid-tiltakene
Noen av Kinas største selskaper er blitt tvunget til å innføre et lukket kretsløpssystem for å holde koronasmitten unna. Kinesiske arbeidere spiser, sover og trener på jobb, av og til i månedsvis, under null-covid-strategien president Xi Jinping har innført. Bloombergs Allen Wan forklarer hvordan systemet fungerer.
02:03
Publisert:

Meglerhuset Marex skriver i et notat at denne typen tiltakspakker ikke er nok til å få fart på eiendomsmarkedet i Kina, som i perioder har stått for nesten en tredjedel av den økonomiske aktiviteten. Boligsalget har stupt. Mange eiendomsselskaper kjemper for å overleve.

– Det er et spørsmål om pengene faktisk blir brukt. Vis meg pengene, skriver megler Al Munro hos Marex i rapporten.

Den kinesiske stålindeksen har falt fra 113 for ett år siden til en ny årsbunn på 97 nå, ifølge Steelhome China Steel Price Index (SHCPI).

– Jevnlige koronasmittebølger, massetesting og nedstengninger er som å sette på håndbrekket på den kinesiske økonomien. Det vil fortsette slik inntil det er en fundamental endring i strategien, sier Widnell hos råvareanalyseselskapet.

Massive investeringer

Under finanskrisen i 2008 lanserte kinesiske myndigheter en tiltakspakke på vel 4000 milliarder kroner. De statseide bankene fikk beskjed om å støtte opp rundt eiendom- og infrastrukturinvesteringer. Det fyrte opp den kinesiske økonomien, men skapte også bobler.

Bloomberg har foretatt en gjennomgåelse av alle tiltakspakker og ulike typer stimuli kinesiske myndigheter har lansert siden i mars i år for å støtte opp rundt økonomien. Regjeringen har sagt seg villig til å stille opp med minst 6800 milliarder yuan (over 9700 milliarder kroner).

I motsetning til under finanskrisen, skal ikke pengene kanaliseres til enorme boligprosjekter. Pengene skal gå til fornybare energiprosjekter, verdens lengste vanntunnel på 200 kilometer og nesten en dobling av høyhastighets jernbanelinjer frem mot 2035.

I ørkenområdene i Nord-Kina har byggingen startet av enorme fornybarenergi-prosjekter, med sol- og vindmøller. Første fase skal ferdigstille 100 gigawatt, og skal stå ferdig i 2023. Andre fase er i gang og skal ha en kapasitet på 450 gigawatt.

Totale investeringer i fornybar energi i Kina kan nå 2600 milliarder yuan (3700 milliarder kroner) i år, ifølge Australia & New Zealand Banking Group. Ifølge Det internasjonale energibyrået investeres det 2000 milliarder globalt i fornybar energi årlig.

«Det er ingen offisiell oversikt for Kina. Våre beregninger viser at grønne investeringer kan nå 13.000 milliarder yuan (18.500 milliarder kroner) i løpet av 2025», skriver ANZ i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.