Gjeldsproblemene i deler av den kinesiske eiendomssektoren har skapt overskrifter nesten daglig siden i fjor sommer. Eiendomskonglomeratet Evergrandes gjeld og forpliktelser på 2700 milliarder kroner rystet også de internasjonale markedene.

Kinesiske myndigheter forsøker å overbevise egne innbyggere og internasjonale investorer om at dette skal la seg løse uten at det blir nødvendig med en stor redningsaksjon med statlige penger.

– Sentralbanken vil åpne den pengepolitiske verktøykassen mer, opprettholde en stabil likviditetstilgang og unngå en kredittkollaps, sa visesentralbanksjef Liu Guoqiang på en pressekonferanse i Beijing på tirsdag ettermiddag.

På torsdag kom sentralbanken med rentekutt på 10 basispunkter på renten som påvirker blant annet forbrukerlån – fra 3,8 prosent til 3,7 prosent. Femårsrenten som benyttes til de fleste boliglån ble kuttet med fem basispunkter – til 4,6 prosent.

Hemmelig omstrukturering

Det foregår en skjult og hemmelig omstruktureringsprosess av Evergrande med kinesiske myndigheter i førersetet – en såkalt svart boks-prosess. Internasjonale kreditorer har ikke fått innsyn i hva som skjer, målsetning og hvor lenge denne prosessen kan ta.

– Dette føles som en saktegående bilulykke. Fordi den er så viktig for myndighetene kan det hende at kollisjonen aldri skjer. Det nåværende problemet med selskapet er svart boks-oppsettet, sier en Evergrande-investor til Financial Times.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

«Svart boks» er en metode som ofte brukes for å skjule hva som egentlig skjer. Data, tall og regnskaper strømmer inn i boksen, men beslutninger blir tatt uten at noen vet hvordan prosessen foregår inne i boksen. Det er en total mangel på innsyn – også fra kreditorer.

Investorer tolker uttalelsene de siste dagene som at myndighetene vil gjøre hva de kan for å unngå at problemene sprer seg. Evergrande har klart å holde hodet over vannet og unngått å havne i alvorlige mislighold overfor kreditorer.

Country Garden Holdings, som er blitt Kinas største eiendomsselskap med en børsverdi på 140 milliarder Hongkong-dollar, steg med 8,3 prosent ved Hongkong-børsen på onsdag og startet med en oppgang på syv prosent torsdag morgen.

Shimao Group, som har falt med nesten 80 prosent det siste året, steg med over 11 prosent på onsdag og er åtte prosent høyere etter en par timers handel.

– Evergrande-kollapsen har kvelt likviditeten for solide selskaper. En korreksjon fra sentralmyndighetene er viktig, sier førsteamanuensis i finans ved Shanghai Jiao University, Nan Li, til Reuters.

Bygger ut jernbanen

Under finanskrisen i 2008 åpnet kinesiske myndigheter pengekranene og ga full gass for at den innenlandske økonomien skulle holde aktiviteten oppe. Deler av denne strategien er tatt frem igjen.

Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen, som har ansvaret for planlegging og gjennomføring av store prosjekter, har nettopp godkjent to nye høyhastighetsjernbanelinjer på 820 kilometer med investeringer på 238 milliarder yuan (330 milliarder kroner).

Dette er bare starten. Regjeringen la denne uken frem en ny samferdselsplan hvor lengden på høyhastighetslinjene med 12.000 kilometer innen 2025 til 50.000 kilometer. Økningen tilsvarer høyhastighetslinjene i Spania, Japan, Frankrike og Tyskland til sammen.

– Løsningen for å stabilisere den økonomiske veksten i år er stabile investeringer, spesielt innenfor infrastruktur og eiendom, sa nestleder i finanskomiteen i Chinese People’s Political Consultative Conference på en konferanse denne uken.

Risiko fra nullsmittestrategi

Selv om den økonomiske veksten for hele fjoråret var på over åtte prosent, var den på rundt det halve i siste kvartal. De siste ukene har Kina opplevd den høyeste koronasmitten på siden første fase av pandemien våren 2020.

Analyseselskapet Eurasia Group mener at en feilslått nullsmittestrategi i Kina er den alvorligste geopolitiske risikoen for 2022.

«For rike land vil slutten på pandemien komme snart når viruset treffer en godt vaksinert befolkning og behandlingsmetoder som forhindrer død. For de fleste land, og spesielt Kina, vil det bli vanskeligere å komme dit», skriver Eurasia i prognosene for 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.