Det har ikke skortet på kapital for den kinesiske oppstartssektoren. Teknologigigantene Alibaba, Tencent og Baidu har etablert egne investeringsselskaper hvor de har konkurrert om å sikre seg strategiske eierposter – i konkurranse med tradisjonelle venturekapitalselskaper.

Nå har det tørket inn.

Venturekapital, også kalt risikokapital, er en type privat egenkapital, som gjerne investeres i selskaper i startfasen, spesielt virksomheter i teknologisektoren.

Lavthengende frukt

Nye statistikker fra finansdataselskapet Preqin viser at venturekapitalinvesteringer falt med over 75 prosent i årets tre første måneder. I fjor ble det investert 41,3 milliarder dollar. I første kvartal var beløpet på ni milliarder dollar.

– Det siste tiåret var det mye lavthengende frukt som følge av mobilboomen. Etter mobil har det ikke vært en ny plattform som kan fungere som vertskap for nye innovasjoner, sier direktør Yuan Liu hos venturekapitalfondet Zhenfund til CNBC.

Frem til 2018 ble det i Kina kastet penger etter gründere som hadde tro på den nye delingsøkonomien. Flere titall milliarder kroner havnet i sykkeldelingssektoren. Sykkeldelingsselskapet Ofo hentet inn 21 milliarder kroner fra investorer frem til i fjor og var å finne over hele Asia, i Australia og i amerikanske byer. Nå tilbringer selskapet tiden i skifteretten.

Dette inspirerte en rekke andre tilsvarende selskaper, blant annet utleie av elektriske sparkesykler, paraplyer og batterier til mobilen.

Delingsøkonomien har ikke innfridd – til tross for at det aldri var mangel på kapital. De siste par–tre årene har store beløp havnet i oppstartsselskaper som satset på kunstig intelligens (AI) og virtuell virkelighet (VR). Heller ikke det har slått til.

– Det har ikke vært mye innovasjon i markedet, og investorer har ikke sett noe som virkelig interesserer dem, sier Yuan Liu.

Håper på 5G

Det store håpet er utrullingen av neste generasjon mobilnett (5G). Dette har startet i Kina, men sanksjonene mot Huawei gjør at det kan bli forsinkelser og at kinesiske selskaper kan bli utestengt fra vekstmarkeder i Asia, Midtøsten og Europa etter press fra USA.

– Det er ingen mangel på kapital. Det må være innovasjon som ligger bak nye kapitalkrav, sa direktør Jixun Foo hos GGV Capital, som har investert i oppstartsselskaper i USA, Kina og fremvoksende markeder, under teknologikonferansen Rise i Hongkong i forrige uke, ifølge South China Morning Post.

Han har stor tro på 5G, hvor teknologien vil benyttes til førerløse biler, kunstig intelligens, smarte bygninger og byer.

Neste vekstregion

Foo ser mot Sørøst-Asia som det neste store vekstmarkedet for teknologi. Oppstartsfondene til den norske gründerinvestoren Magnus Grimelands Antler har hovedbase i Singapore og har som mål å etablere 500 selskaper.

– Store enhjørninger vil oppstå fra regionen de neste årene, sa GGV Capitals Foo under teknologikonferansen.

Enhjørning brukes som betegnelse på et nytt selskap som oppnår en verdsettelse på over én milliard dollar.

Grab kjørte konkurrenten Uber ut fra Sørøst-Asia og overtok restene de etterlot seg. Grab er blitt et digitalt transportøkosystem hvor brukere kan bestille mat fra restauranter, en kjøretur eller få logistikktjenester.

Da selskapet hentet inn kapital tidligere i år, var det til en verdi av 14 milliarder dollar. Selskapet er blitt et av verdens mest verdifulle privateide selskaper etter at Uber og Lyft ble børsnoterte i vår.

– De store mulighetene i Sørøst-Asia er innenfor forsikring, logistikk, utdannelse reiser og helsetjenester, sier Foo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.