Google trakk seg nesten helt ut fra det kinesiske markedet i 2007. Tidligere tilbød Google en begrenset søketjeneste, men etter pålegg om å foreta sensur og blokkere søkeresultater hadde det amerikanske selskapet fått nok.

Nå vurderer de et comeback på det kinesiske markedet – til protester fra egne ansatte. «Project Dragonfly» er under utvikling for det kinesiske markedet. Søkeresultater skal sensureres. Googles Android operativsystem benyttes på kinesiskproduserte smarttelefoner.

– Helt fenomenalt

Erik Schmidt, som har vært konsernsjef og styreformann i Google og morselskapet Alphabet, er overbevist om at det innen det neste tiåret vil internett ha utviklet seg i to ulike versjoner. Den sensurerte kinesiske versjonen vil ha blitt spredt til andre land.

– Jeg tror det mest sannsynlige scenarioet nå er at det ikke blir en splittelse, men en forgrening av et kinesisk internett det neste tiåret, sa Schmidt under et innlegg i San Francisco på onsdag kveld, ifølge CNBC.

Schmidt har vært i Kina jevnlig siden 1990-tallet – senest denne uken i forbindelse med en større konferanse i regi av kinesiske myndigheter.

– Hvis du ser på Kina og størrelsen på selskapene som bygges, tjenestene og verdiene som skapes så er det helt fenomenalt, sa Schmidt.

Han pekte på hvor viktig den kinesiske internettsektoren er blitt for den kinesiske økonomien på kort tid.

– Kinas internett utgjør en større andel av verdiskapingen i Kina, som er høy, enn den samme andelen i USA, som også er høy, sa han.

Eksport av sensur

Det var skeptisk til om Kina ville klare å utvikle egne internettselskaper. I mange år var de kinesiske selskapene rene kloner av de amerikanske selskapene. Dette har endret seg på kort tid.

Kina er blitt verdensledende innenfor netthandel og finansteknologi. Tencent, Alibaba og Baidu er blant verdens største internettselskapet. Ant Financial er verdens mest verdifulle finansteknologiselskap.

Dette er bare begynnelsen, ifølge Schmidt.

– Hvis du sier at «ja visst, Kina kan internett», mister du hele poenget. Globalisering betyr at de kan delta også. Jeg tror vi vil se fantastisk fremgang i nye produkter og tjenester fra Kina, sa Schmidt.

Disse produktene og tjenestene vil bli eksportert til andre land.

– Det er en reell fare for at det kommer sensur, kontroll og mye annet sammen med disse tjenestene og produktene. Bare se på det kinesiske Silkeveiprosjektet med 60 medlemsland. Det er fullt mulig at disse landene vil begynne å ta i bruk infrastrukturen som Kina har. Det vil bety tap av frihet, advarte Schmidt.

Kina er blitt verdensledende innenfor kunstig intelligens. Dette brukes blant annet til overvåkningskameraer som er koblet opp mot sentrale personregistre og databaser. Malaysia og Indonesia har kjøpt inn denne teknologien og skal skifte ut eksisterende overvåkningskameraer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal du kjøpe bolig? Dette er den potensielt aller kjedeligste effekten av renteøkningen
DNs kommentator Anita Hoemsnes om Norges Banks renteøkning
02:11
Publisert: