Kina var raskt ute med å svare på USAs opptrapping av handelskrigen, med innføring av straffetoll mot amerikanske varer tirsdag.

Ingenting tyder nå på en snarlig løsning av konflikten, snarere en tilspissing av striden mellom verdens to største økonomier. Dialogen synes å ha brutt fullstendig sammen, og det er ikke planlagt noen møter på høyt nivå mellom USA og Kina for å snakke sammen.

Kinas mest kjente forretningsmann, Alibaba-sjef Jack Ma, sier handelskrigen kan vare i tyve år.

Alibaba-sjef Jack Ma er ikke optimist. Her på en konferanse om kunstig intelligens i Shanghai tidligere denne uken.
Alibaba-sjef Jack Ma er ikke optimist. Her på en konferanse om kunstig intelligens i Shanghai tidligere denne uken. (Foto: Aly Song/Reuters/NTB Scanpix)

Børsene kraftig opp

Trusler og forpostfekting om handelskrig har ligget som en mare over markedene i uker og måneder allerede, og økonomene er skjønt enige om at dette vil skade hele verdensøkonomien. Men børsene har til tross for dette gått opp.

De asiatiske børsene gikk også kraftig opp etter at Kina kunngjorde mottiltakene mot USA. Børsene i Hongkong, Shanghai og Tokyo endte alle opp godt over en prosent natt til onsdag, og fulgte dermed opp nok en sterk dag på Wall Street.

Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at de kinesiske mottiltakene var ventet, og derfor priset inn i markedene, og at innretningen og styrken på mottiltakene tross alt gir håp om en løsning.

«Kineserne satte tollsatsen til ti prosent, ikke 25 prosent som først antatt. Dét, i tillegg til at amerikanerne gjorde det samme, ble nok tolket av investorene som at dette er to sider som setter hardt mot hardt, men som likevel ønsker å forhandle. De økonomiske konsekvensene av tollsatser på ti prosent er også betydelig mindre enn dersom de hadde vært 25 prosent», ifølge Gjerde.

Men det faktum at kineserne svarte, gjør det vanskelig å se at Trump ikke vil følge opp truslene og at handelskrigen eskalerer.

«Slik vi ser det er det ingen vei utenom en videre opptrapping av handelskrigen», skriver Gjerde i DNB Markets.

De europeiske børsene åpner også opp onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elon Musk introduserer japansk milliardær som skal reise rundt månen
... og den japanske milliardæren røper hvem han vil ta med seg
01:22
Publisert: