Over 50.000 mennesker var til stede da popstjernen Jacky Cheung holdt en konsert i Nanchang i begynnelsen av april. En 31-åring fra Zhangshu ble identifisert i folkemengden og arrestert.
Avanserte overvåkningskameraer med ansiktsgjenkjennelsesteknologi tilkoblet sentrale datasystemer identifiserte mannen, som var mistenkt for økonomisk kriminalitet.
– Jeg følte meg trygg blant så mange mennesker. Hadde jeg visst at jeg kunne ha blitt arrestert, ville jeg aldri ha dratt hit, sa mannen, som identifiseres med etternavnet «Ao» til politiet, ifølge Kankanews.
– Langt foran Europa
Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring er en av bransjene som kinesiske myndigheter har valgt å prioritere. Målet er at dette skal skape en årlig verdiskaping på 1150 milliarder kroner i 2030. Kina skal slå amerikanske og europeiske selskaper.
Telenor inngikk nylig en avtale med Kinas største finansteknologiselskap, Ant Financial, i Pakistan.
– Kinas president sier at landet skal bli ledende på kunstig intelligens, sa konsernsjef Sigve Brekke til DN i mars.
Han er imponert over hva Kina har fått til, selv om det er store forskjeller mellom hva som er tillatt av personvernhensyn i Kina og Europa.
– Kunder kan gå på restauranter, skanne ansiktet og betale da alt er koblet til betalingsplattformer. De ligger langt foran Europa, sa Brekke, som har advart om at Europa står foran en kamp om hvem som skal dominere det digitale markedet i fremtiden.
Hos enkelte fastfoodutsalg hos KFC er det mulig å betale med ansiktsgjenkjennelse. Betalingsappen Alipay, som eies av Alibabas søsterselskap Ant Financial, tillater bruk av ansiktsskanning vet overføring av penger.
Teknologisk maktsenter
Bak den kinesiske satsingen står lokal forskning, utstrakt bruk av patenter og kapital fra myndigheter og teknologigigantene – og mangel på personvern.
– Kina har ligget bak USA i å utvikle toppmoderne maskinvare. Men de ønsker å vinne AI-racet, sier analytiker Paul Triolo hos Eurasia Group i Washington, D.C. til Science.
I begynnelsen av april hentet det kinesiske selskapet SenseTime inn over 600 millioner dollar fra en gruppe asiatiske investorer. Selskapet er verdsatt til 4,5 milliarder dollar og er blant verdens ledende innenfor ansiktsgjenkjennelse.
SenseTime har over 400 kunder, blant annet Huawei, Qualcomm, Honda, den kinesiske Visa-konkurrenten Union Pay og grafikkselskapet Nvidia.
– SenseTime utfører pionérarbeid innenfor kunstig intelligens. Vi er spesielt imponert over forsknings- og utviklingsarbeidet de har utført innenfor maskinlæring og visuell databehandling. Vi ser allerede konkrete resultater fra våre AI-investeringer og har forpliktet oss til ytterligere investeringer, sa Alibabas konserndirektør Joe Tsai da internettselskapet ledet den siste investeringsrunden.
Honda tester ut teknologien fra SenseTime for å bekrefte at personen som setter seg bak rattet har lov til å kjøre den aktuelle bilen. Ved enkelte togstasjoner billetten skanner for å bekrefte at det er riktig person.
Megvii hentet nylig inn 460 millioner dollar til FacePlusPlus-prosjektet, som er å finne i overvåkningskameraer.
Kinesisk månelanding
Kinesiske legger ikke skjul på ambisjonene om å bli en teknologisk stormakt – og ikke en kontraktsprodusent for andre land.
– Dette dreier seg om at Kina modnes. De sier at «vi er et teknologisk maktsenter og vil sitte ved samme bord som tyskerne, britene, amerikanerne, japanerne og koreanerne og gjøre vår bit», sier analytiker Chris Lane hos finansinstitusjonen Sanford C. Bernstein til New York Times.
I Kina sammenlignes «2030»-programmet, hvor landet skal bli selvforsynt med avansert teknologi, med den amerikanske månelandingen på 1960-tallet.
– Det er bemerkelsesverdig å se hvordan kunstig intelligens er blitt en topp prioritet for den kinesiske ledelsen og hvor hurtig de har klart å implementere dette, sier forsker Elsa Kania ved Center for a New American Security til New York Times.
Negativt for USA
Det kinesiske selskapet Huawei har utviklet egne databrikker med kunstig intelligens og lansert mobilprodukter. Smarttelefonen 20 Pro bruker prosessorens Neural Processing Unit til å stabilisere kameraene. Den konkurrerer med flaggskipsmodellene fra Apple og Samsung.
Huawei har satt som mål å bli verdens største smarttelefonprodusent. I fjor solgte de 153,1 millioner telefoner, halvparten av hva Samsung solgte, men nok til å ta en tredjeplass og vokste raskere enn bransjen.
Huawei, som er blant verdens største produsenter av nettverksteknologi, er bannlyst fra det amerikanske markedet. Årsakene er frykt og mistanke om hacking, overvåkning, spionasje og tyveri av intellektuell eiendom.
Det er også en frykt i USA og Europa om at kinesiske selskaper vil dominere i det neste tiåret innenfor kunstig intelligens, teknologi for neste generasjon mobiltelefonnett (5G) og finansteknologi.
USA har blokkert en rekke oppkjøp av større amerikanske teknologiselskaper, blant annet Broadcoms forsøk på å sikre seg Qualcomm i vinter.
«Et skifte hvor Kina dominerer 5G vil ha betydelige negative sikkerhetskonsekvenser for USA», skrev Aimen N. Mir i det amerikanske finansdepartementet i et partsinnlegg i forbindelse med oppkjøpet.(Vilkår)