Nøkkelindeksene ved Tokyo-børsen falt umiddelbart da handelen åpnet på torsdag morgen. En 3,5 prosent nedgang i børsen i morgentimene er ikke dagligdags. Den har tatt igjen noe av det tapte ved lunsjtider lokal tid, men ligger tre prosent lavere.

Nedgangen har spredt seg til hele Asia. Kinesiske myndigheter forsøker å stabilisere børsene i Shanghai og Shenzhen med støttekjøp.

Verre før det blir bedre

Det har vært høy volatilitet i hele oktober i Asia, Europa og USA.

«Svake amerikanske boligtall, blandede resultater, handelskrigsfrykt og bekymring for en svakere internasjonal økonomi har bidratt til nedgangen. Investorsentimentet forblir nervøst mens vi venter på kvartalsresultater fra over 100 selskaper som inngår i S&P 500», skriver australske Rivkin Securities i morgenrapporten.

Amazon og Alphabet (Google) kommer med kvartalsresultater på torsdag.

Australske aksjer har falt med over ti prosent på to måneder. Verdensindeksen har falt med 7,2 prosent i oktober.

Av de 3211 børsnoterte selskapene som inngår i verdensindeksen «FTSE All-World» har nesten en tredjedel hatt et kursfall på over 20 prosent – i amerikanske dollar.

«Frykten i aksjemarkedet er åpenbar for øyeblikket. Dette kan bli mye verre før det blir bedre. En kollaps kan skje etter en børsnedgang. Det er faren nå», skriver McKenna Macro i en analyse på torsdag, ifølge Bloomberg.

Fryktindeksen Cboe Volatility Index (VIX) har steget med 21,8 prosent det siste døgnet og er fordoblet i oktober. Den ligger på 25,23.

Store tap i Asia

Verdier på over 4900 milliarder dollar (40.000 milliarder kroner) har gått tapt ved asiatiske børser i år. Det er mer enn Japans årlige bruttonasjonalprodukt.

Investorer er nervøse og frykter de neste kvartalene hvis det blir en opptrapping i handelskrigen mellom Kina og USA. Nye renteøkninger i USA er også på trappene, noe som vil gjøre det mer interessant å plassere penger i USA.

– Den amerikanske dollaren har styrket seg i år og dette her økt i styrke. Kapital kan fortsette å finne veien til USA. Det kan føre til en forverring i kapitalstrømmen fra fremvoksende markeder, sier direktør Steven Leung hos UOB Kay Hian til Bloomberg.

Han sier at mange investorer er forsiktige og kjøper såkalte defensive aksjer eller obligasjoner.

– Vil asiatiske markeder virkelig klare å håndtere fire renteøkninger i USA neste år? Folk bør virkelig tenke over dette, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Banktopp vurderte å binde renten: – Å herre min fred så glad jeg ikke gjorde det
De gangene Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN har møtt folk som angrer, er det folk som har bundet renten på feil tidspunkt.
02:03
Publisert: