Som den første børsen til å åpne for handel på mandag morgen, falt Tokyo-børsen med nesten tre prosent. Etter en urolig dag avsluttet Nikkei-indeksen med en nedgang på 2,2 prosent.

– Finansmarkedene ble tatt på sengen av den siste opptrappingen i handelsspenningen. Markedsaktørene trodde det var fremskritt i handelsforhandlingene etter positive uttalelser fra Det hvite hus’ økonomiske rådgiver Larry Kudlow, sier direktør Akira Kato hos Morgan Stanley MUFG Securities til den japanske næringslivsavisen Nikkei.

Japanske yen har i løpet av dagen vært på det sterkeste mot amerikanske dollar på tre år.

– Ikke til det beste

Kinas visestatsminister Liu He har ledet forhandlingene med USA de siste 18 månedene. Under en konferanse i Chongqing på mandag sa han at Kina er «sterkt uenig i den amerikanske opptrappingen» i handelskrigen.

– Vi er villige til å løse problemene via samtaler og samarbeid på en rolig måte. Vi mener opptrappingen ikke er til det beste for hverken Kina, USA eller til mennesker over hele verden, sa han til den kinesiske næringslivsavisen Caixin.Han la til at Kina ønsker alle selskaper velkommen til landet.

President Donald Trump «beordret» i en twitter-melding på fredag amerikanske selskaper om å starte å legge planer om å trekke seg ut fra Kina. Trump sa under G7-møtet i Frankrike på mandag at Kina har tatt kontakt og ønsker å gjenstarte handelsforhandlingene.

Det skal ha vært to telefonsamtaler mellom delegasjonene. En representant for det kinesiske utenriksdepartementet sier han ikke er kjent med dette.

«Basert på hva jeg vet har ikke ledelsen i de kinesiske og amerikanske forhandlingsdelegasjonene hatt telefonsamtaler de siste dagene. De to sidene har holdt kontakt på administrativt nivå, men det har ingen betydning slik Trump sa. Kina har ikke endret sin posisjon. Kina vil ikke gi etter for amerikansk press», skriver Hu Xijin på Twitter.

Hu, som er sjefredaktør i den kinesiske avisen Global Times, lekket de nye straffetollene mot USA før de ble bekreftet på fredag. Han er kjent for å ha gode kilder i kommunistledelsen og har innsyn i strategiene.

Sannsynlig eskalering

Selv om den verste panikken er uteblitt er det nervøsitet i hele regionen. Hongkong-børsen har den største nedgangen etter kraftige protester i helgen mellom demonstranter og opprørspoliti. Over 65 mennesker ble arrestert. Det ventes nye protester denne uken.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 1,4 prosent. Den kinesiske valutaen har svekket seg til det laveste nivået mot amerikanske dollar på 11 år.

– Eskaleringen viser hvor usannsynlig det er med en handelsavtale. Begge sider har tatt av hanskene. En svekkelse av yuanen er åpenbart en form for beskyttelse mot amerikanske tollsatser, sier seniorøkonom Mitul Kotecha hos Toronto-Dominion Bank til Bloomberg.

I Singapore, Sør-Korea, Taiwan og Thailand er det en større børsnedgang enn i Kina – med like under to prosent. Mumbai-børsen i India har klart å stå mot børsfallet har en svak oppgang ved lunsjtider lokal tid.

«Vi mener risikoen for en ytterligere eskalering i handelskonflikten er sannsynlig. Hvis USA øker straffetollene på all import fra Kina til 25 prosent og Kina svarer med tilsvarende tiltak, og at dette fortsetter i fire til seks måneder, tror vi den globale økonomien vil være inne i en resesjon i seks til ni måneder», skriver Morgan Stanleys sjeføkonom Chetan Ahya i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.