I minuttene etter handelen startet ved Tokyo-børsen, bare noen få timer etter at hovedindeksene ved Wall Street stengte med et kraftig fall, fulgte Nikkei-indeksen etter med en nedgang på 2,7 prosent. Den japanske eksporten økte mindre enn ventet i april, med 12,5 prosent.

Det var en tilsvarende utvikling ved børsene i Sydney og Seoul, som åpner først i Asia-regionen. Da Hongkong-børsen åpnet en time senere fulgte Hang Seng-indeksen etter, med en nedgang på 3,5 prosent. Teknologiselskapet Tencent falt med over åtte prosent.

Resultatvarsel

Mens det i USA er inflasjon og frykt for at sentralbanken har vært for sen med å stramme inn med renteøkninger, er det nedstengningene i Kina, flaskehalser i forsyningskjedene og håndteringen av koronapandemien som ligger øverst på listen over bekymringer hos investorer.

Det amerikanske teknologiselskapet Cisco, som er en svært viktig leverandør av nettverksprodukter, kom med en advarsel om inntil 5,5 prosent lavere omsetning for kvartalet. Hovedårsaken er nedstengningene i Kina, hvor selskapet har egne fabrikker og underleverandører.

– Når vi ser på neste kvartal og nedstengningen i Shanghai, vet vi at det er enkelt svar på hva som skjer. Dette gjenspeiler ikke lavere etterspørsel, sa konsernsjef Chuck Robbins under en resultatkonferanse onsdag kveld i USA.

Cisco-kursen hadde allerede falt med 4,4 prosent i ordinær handel på onsdag. Under resultatkonferansen falt aksjekursen med ytterligere 17 prosent, før den avsluttet med en nedgang på 20 prosent for dagen. Cisco har avvikende regnskapskvartaler, og avsluttet siste kvartal i april.

– De sier at Shanghai skal gjenåpne 1. juni. Vi vet ikke hva dette vil bety, og om når vi vil klare å få sendt ut produkter. Vi tror at når de gjenåpner, og transport fungerer igjen, kommer det til å være betydelig tilstopping i forsyningskjedene, uttalte finansdirektør Scott Herren på en resultatkonferanse.

Cisco har 80.000 ansatte, omsatte for nesten 50 milliarder dollar i 2021 og har en børsverdi på rundt 200 milliarder dollar.

Kutter vekstprognoser

Internasjonale finansinstitusjoner er i gang med å kutte vekstprognosene for USA og Kina, verdens to største økonomier, igjen. Goldman Sachs har ingen tro på at det offisielle vekstmålet på «rundt 5,5 prosent» for Kina er innen rekkevidde.

«Gitt koronaskadene på økonomien i andre kvartal, venter vi nå at Kinas vekst vil være på fire prosent i år», skriver teamet ledet av sjeføkonom for Kina, Hui Shan.

Årsaken til nedjusteringen er elendige økonomiske aktivitetsstatistikker for april. Detaljomsetningen stupte med 11,1 prosent og det var knapt nok vekst i eksporten. Industriproduksjonen falt med nesten tre prosent.

– De svake dataene viser tydelig spenningen mellom vekstmålet og nullsmittestrategien, som er selve kjernen i Kinas vekstutsikter, skriver Goldman Sachs.

I løpet av den siste uken har Citi, JPMorgan og Morgan Stanley kuttet de kinesiske vekstprognosene. Nå ligger konsensus for hele året på like over fire prosent. Goldman Sachs har også kuttet vekstprognosene for 2023.

– Vi forventer at gjenåpningen i Kina ikke starter før andre kvartal 2023. Denne prosessen blir mer forsiktig og kontrollert enn hva vi tidligere trodde, skriver den amerikanske finansinstitusjonen.

Venter «bear market» i USA

JPMorgan kuttet onsdag vekstprognosene for den amerikanske økonomien for 2022 og 2023. Nå ventes det en vekst på 2,4 prosent i andre halvår i år. Neste år vil veksten ende på 1,5 prosent i første del av året, og én prosent de siste seks månedene – med alle forbehold.

– Kort sagt, vi spår en myk landing. Men vi er godt klar over at dette utfallet sjelden, om noen gang, har skjedd, ifølge finansinstitusjonen.

Capital Economics mener det amerikanske aksjemarkedet fortsatt ikke har nådd bunnen. Analyse- og rådgivningsselskapet mener at S&P 500-indeksen vil falle til 3750 etter første halvår 2023.

«De nåværende problemene som S&P 500 opplever har ikke mye til felles med tidligere «bear markets», men vi tror fortsatt dette blir utfallet, gitt at Fed fortsetter med innstramninger», skriver teamet ledet markedsøkonom Thomas Mathews.

Et «bear market» innebærer et fall på over 20 prosent fra en nylig toppnotering. Indeksen har falt med 18,2 prosent siden toppnoteringen ved nyttår.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.