Børsnoterte kinesiske selskaper har falt kraftig ved de to børsene i Shanghai og Shenzhen siden de første skuddene i handelskrigen ble avfyrt for et år siden. Eksportørene huker fortsatt inn eksportordrer, men det er kunder i Sørøst-Asia og Europa som drar lasset.

Overraskende eksportvekst

Om to uker går tidsfristen ut for våpenhvilen som ble inngått mellom USA og Kina i begynnelsen av desember. Hvis de ikke kommer til en enighet har president Donald Trump truet med å øke straffetollen på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent.

– Forhandlingene går veldig bra, sa Trump da han ble spurt onsdag.

En amerikansk forhandlingsdelegasjon er i Beijing for å møte motparten. Ifølge lekkasjer skal det være gjort betydelige fremskritt de siste ukene. Trump skal også være villig til å utsette en mer enn fordobling av straffetollen med 60 dager hvis han mener det nærmer seg en løsning.

Handelsstatistikkene for januar viser en eksportvekst på 9,1 prosent – målt i amerikanske dollar. Importen falt med 1,5 prosent, men dette vare mindre enn ventet.

– Selv om aktivitetsstatistikkene i Kina pleier å være volatile i begynnelsen av året på grunn av kinesisk nyttår. Dette er ikke tilfelle i da nyttår ble avholdt i februar i 2018 og 2019, sier leder for Asia-strategi hos storbanken SEB i Singapore, Eugenia Fabon Victorin, i en kommentar.

Eksporten til USA har falt de siste to månedene. Eksporten til EU og Sørøst-Asia økte med godt over ti prosent.

Svak utvikling

Japan, som er blitt Asias nest største økonomiske stormakt – bak Kina, unngikk å havne i en teknisk resesjon etter det ble oppnådd en vekst på 1,4 prosent i fjorårets siste kvartal.

– Utviklingen det siste året i Japan har vært svak. Den innenlandske etterspørselen vil få et løft før merverdiavgiften økes i oktober, men det vil ikke fortsette, sier makroøkonom Darren Aw hos Capital Economics i en kommentar.

Analyseselskapet venter at den japanske eksporten vil svekkes i år fra 3,1 prosent i 2018 til kun 0,7 prosent i år. De skylder på «internasjonale motvinder» og en sterk japansk valuta. Capital Economics spår en vekst på under 0,5 prosent de neste to årene.

Heller ikke den japanske finansinstitusjonen Nomura er optimistiske.

– Basert på disse statistikkene må vi konkludere at den økonomiske veksten vil fortsette å svekkes fra her – i alle fall på kort sikt, konkluderer analytiker Takashi Miwa hos Nomura, som merker en «merkbar svak etterspørsel fra utlandet».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Schibsteds Kristin Skogen Lunds første kvartal: – Aldri hatt høyere kvartalsresultat
00:40
Publisert: