Hongkong la frem økonomiske statistikker for tredje kvartal i morgentimene på tirsdag. Brutto nasjonalprodukt falt med 4,5 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det var ventet en vekst på 0,7 prosent, ifølge Reuters.

Investeringer falt med 14,3 prosent, og både eksporten og importen endte lavere.

– Den forverrede internasjonale situasjonen og forstyrrelser på transport over grensen førte til et alvorlig tilbakeslag for eksporten. Fallet i den økonomiske veksten skyldes i hovedsak svekket internasjonal etterspørsel, skriver Hongkongs Census and Statistics Department.

Sannsynligvis verre

Forventningsundersøkelsene fra oktober måned er publisert for de asiatiske økonomiene. Den taiwanske pmi-indeksen falt til 41,5 i oktober. Dette er levere enn under pandemien, og den svakeste siden finanskrisen i januar 2009.

– Starten av fjerde kvartal avslører en betydelig forverring for den taiwanske industrien. Fallet i produksjon og nye ordrer akselererte i takt med svakere lokal og internasjonal etterspørsel, sier økonom Shreeya Patel hos S&P Global Market Intelligence i rapporten.

Den offisielle pmi-målingen (purchasing manager’s index) fra Kina, hvor storselskaper inngår, viser en svak utvikling med en nedgang fra 50,1 i september til 49,2 i oktober.

– Pmi-rapporten viser en svak økonomi i oktober. November vil sannsynligvis bli verre, sier sjeføkonom for Kina, Iris Pang, hos ING i en rapport.

Den private pmi-målingen fra Caixin, hvor det er en overvekt av private selskaper, kom tirsdag morgen. Denne havnet på 49,2 – under skillet mellom en oppgang og nedgang, men svakt høyere enn i oktober, da den kom på 48,1. Dette er en nedgang for tredje måned på rad.

– Dette gjør det vanskelig å være optimistisk for industrien eller eksporten i november og desember. På toppen av dette ser vi at koronasmitten øker og det er mulig vi vil se mindre nedstengninger i Kina, sier sjeføkonom Pang.

Enkelte ansatte ved verdens største Iphone-fabrikk, som ligger i den kinesiske millionbyen Zhengzhou, rømte fra isolerte produksjonsbygninger og sovesaler i helgen etter det ble registrert smitte.

Besøkende til Disneys fornøyelsespark i Shanghai på mandag fikk ikke forlate «The happiest place on earth» før de avla en negativ test. På søndag ble det registrert 10 nye smittetilfeller i Shanghai – en by med over 26 millioner innbyggere.

Usikker vekst

Kina har allerede lagt frem alt av økonomiske statistikker for tredje kvartal. Det ble en økonomisk vekst på 3,9 prosent, men aktiviteten falt sannsynligvis mot slutten av kvartalet.

Den sørkoreanske industriproduksjonen, detaljhandelen og investeringer falt i september. ING karakteriserer utsiktene på kort sikt som «dystre». Dette er vanligvis starten på julehandelen. Det var ventet at handelen ville holde seg høyt de neste par månedene.

– Halloween-katastrofen ventes å ha en negativ innvirkning på privat forbruk, skriver seniorøkonom Min Joo Kang hos ING i en rapport.

Over 150 mennesker omkom da det oppsto en voldsom trengsel under Halloween-markeringen i et populært utelivsdistrikt i Seoul lørdag kveld.

Den japanske industriproduksjonen falt i september mot august. Situasjonen i Japan er noe bedre. Detaljhandelen økte med 1,4 prosent – høyere enn i august. ING tror Japan vil få en kvartalsvekst på 0,5 prosent – mot 0,9 prosent i andre kvartal.

Valutareservene stuper

Sentralbanker i fremvoksende økonomier i Asia har forsøkt å støtte egne valutaer ved å ta i bruk valutareservene i kombinasjon med renteøkninger. Capital Economics mener at valutareservene har falt med i gjennomsnitt ti prosent fra toppen.

– De fleste landene i regionen har fortsatt valutareservebuffer som ligger godt over hva som blir sett på som tilstrekkelig. De kan fortsette med å intervenere tungt i flere måneder fremover, sier senior Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics.

Kina og Japan har de største valutareservene i verden med henholdsvis 3120 milliarder dollar og 1240 milliarder dollar. Valutareservene har falt kraftig for de fleste landene på kort tid.

Thailand, som måtte søke hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF) da valutareservene forsvant i 1997 da økonomien kollapset, bygget opp reservene til 290 milliarder dollar. Disse har falt med rundt 60 milliarder dollar – til 228 milliarder dollar i september.

– Et unntak er Vietnam, hvor valutareservene tilsvarer litt over tre måneders import. Dette forklarer hvorfor den vietnamesiske sentralbanken har økt renten så offensivt nylig, påpeker Leather hos analyse- og rådgivningsselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.