Asia-børsene forsøker å finne et fotfeste og balanse etter volatilitet og uro gjennom hele uken. Uken ble avsluttet med oppgang. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen endte drøyt to prosent opp fredag.

Dette holder ikke for å ta igjen det tapte de siste ukene. Selv med fredagens oppgang er hovedindeksen ti prosent lavere enn hva den var ved nyttår.

Ny nedstengning i Kina

Investorer forbereder seg på en ny nedstengning i Kina i hele neste uke. Dette skyldes ikke nye smitteutbrudd. Nå er det tigeren som skal feires under den kinesiske kalenderen, for å markere et nytt år. Tigeren er kjent for sin styrke, evne til å eliminere fiender og tapperhet.

Den kinesiske kalenderen tas på alvor av mange investorer ved børsene i Asia. Meglerhuset CLSA er blant flere finansinstitusjoner har publisert sine spådommer. Sjefanalytikere har endret titler til «trollmenn» og analytikerassistenter er blitt «trollstavbærere».

– Den noble tigeren vil ta oss med på en reise hvor den vil snu og vende på seg før den avslutter året med en topp, sa analytiker Justin Chan fra CLSA på en pressekonferanse.

Krise i Kinas eiendomsmarked: – Villige til å la store utviklere gå konkurs
«Kina har bevist at de er villige til å la noen av landets større eiendomsutviklere gå konkurs». Den kinesiske regjeringen er under press for å redusere den økonomiske faren som krisen i eiendomsmarkedet nå utgjør. Bloombergs Rebecca Choong Wilkins forklarer.
01:45
Publisert:

Dette er 30. år på rad meglerhuset med base i Hongkong kommer med «Feng Shui Index»-rapport.

Analytikerne har lagt frem sine konklusjoner for hvordan selskaper og bransjer skal gjøre det de neste 12 månedene – uten å ta hensyn til underliggende forretningsmodeller, soliditet, geopolitiske forhold eller andre forstyrrelser.

Det er ikke en vanlig tiger som skal få regjere i år, men den såkalte vanntigeren.

«Siden vann er det viktigste elementet, bør handel, shipping og reiseliv holde seg stabilt frem til over sommeren før de går høyere mot vinteren. Metall er helt fraværende i år, noe som gir en utfordring for finansmarkedene», skriver CSLA i rapporten, hvor de med meget liten skrift minner klienter om at «dette er ikke en analyserapport».

Viktig år

Tigeren symboliserer ikke bare styrke, men i Kina er den også kjent for å avverge katastrofer. Det kommende året vil være viktig for Kina. I neste uke starter vinter-OL. Mot slutten av 2022 vil kommunistpartiet møtes for å la president Xi Jinping få en ny femårsperiode.

Kina fastholder også nullsmittestrategien, og vil forsøke å hindre lokale smitteutbrudd ved å følge den samme strategien de har fulgt i nesten to år, med massetesting og full nedstengning av storbyer ved enhver smitte.

«Pandemien og økt spenning med Vesten har presset den kinesiske ledelsen videre mot sentralisering av reguleringer og i den økonomiske politikken. De har ikke lykkes med å snu fallende fødselstall. Dette vil sende Kina mot en lavere økonomisk vekst i fremtiden enn hva de fleste venter», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i en ny rapport.

Internasjonale finansinstitusjoner og Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert vekstprognosene for Kina for 2022 de siste ukene. Ifølge Goldman Sachs er rundt en tredjedel av den kinesiske økonomien under trendveksten fra før pandemien rammet.

Rimelige kinesiske aksjer

De børsnoterte selskapene som inngår i MSCI China-indeksen omsettes til rundt 15 ganger forventet inntjening for 2022. Dette tilsvarer hva som tradisjonelt har vært vanlig for indekser. For den amerikanske S&P 500-indeksen ligger forholdstallet på 27,2, ifølge Wall Street Journal.

– Fra et verdsettelsessynspunkt ser de veldig rimelige ut. Men fra et risiko/belønningssynspunkt er det ikke mye som har bedret seg. Vi ønsker å se på hvordan selskapene kan tilpasse seg den nye virkeligheten, sier porteføljeforvalter Ian Smith hos BNY Mellon Global Emerging Markets til Barron’s.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen ligger 23 prosent under fjorårstoppen. Shanghai-indeksen har falt med vel seks prosent i år, og ligger svakt under nivået for ett år siden. Den ligger på nøyaktig samme nivå som den gjorde for 14 år siden – i januar 2008.

Uken ble avsluttet med nedgang for børsene i Shanghai og Hongkong.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.