Det var ventet en nedgang ved Asia-børsene etter det hadde vært en ny, tung dag ved Wall Street. Den amerikanske S&P 500-indeksen er på det laveste nivået i år. Den brede S&P-indeksen har falt med 23,6 prosent i år og den teknologitunge Nasdaq er 31,4 prosent lavere.
– Vi vil være tilbøyelige til å hevde at vi ennå ikke har sett bunnen, skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.
– Forferdelig situasjon
Den australske storbanken ANZ ser lite som gir grunn til optimisme i morgenrapporten idet verdens børser åpnet til kvartalets siste handelsdag.
«Det er en forferdelig situasjon for risikoaktiva, noe som førte til salg ettersom de underliggende spenningene har tiltatt. Russland har bekreftet at de vil annektere fire provinser i Ukraina. Dette øker utsiktene til en mer intensiv militær reaksjon fra Russland – med den overhengende trusselen om at kjernefysiske og andre ukonvensjonelle våpen kan bli tatt i bruk på et tidspunkt», skriver ANZ-teamet fra Sydney.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 1,5 prosent da handelen startet på kvartalets siste dag. Børsindeksen ligger flatt sammenlignet med hva den var for tre måneder siden. Kina-børsene åpnet svakt høyere, men har falt noe i løpet av formiddagen.
«Geopolitisk risiko og inflasjonsrisiko avtar ikke. Risikoaktiva tar støyten ettersom forventningene om lavere vekst og høyere finansieringskostnader fortsetter å dominere», skriver ANZ.
De amerikanske fremtidsindeksene viser det ligger an til en svak oppgang når Wall Street åpner. Sportsutstyrsgiganten Nike falt med 8,9 prosent i etterhandelen etter å ha kommet med advarsler i kvartalsrapporten – til tross for en omsetningsvekst på fire prosent.
– Sannsynligvis verre
Fredag morgen kom aktivitetsindeksene fra Kina for september. Den offisielle innkjøpssjefsindeksen (pmi), med overvekt av statskontrollerte storselskaper, endte på 50,1. Dette var svakt bedre enn ventet, med konsensus på 49,6. I august var pmi-målingen 49,4.
Aktivitetsindeksen for tjenesteytende sektor falt fra 52,6 i august til 50,6 i september. Pmi-indeksen fra Caixin, hvor det er en overvekt av små- og mellomstore selskaper fra privat sektor, falt fra 49,5 i august til 48,1 – betydelig lavere enn konsensus.
Capital Economics utarbeider sin egen China Activity Proxy, som forsøker å måle den samlede aktiviteten i verdens nest største økonomi.
Den siste rapporten tyder på at økonomien stagnerte i august på grunn av koronavirusforstyrrelser og en nedkjøling i eksportaktiviteten, ifølge analyse- og rådgivningsselskapet.
– September var sannsynligvis verre og det er liten oppside på kort sikt, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i den ferske rapporten.
Kan selge dollar
Kina har fortsatt med koronarestriksjoner. Det er ikke noe som tyder på lettelser. Internasjonale selskaper revurderer hele Kina-strategien. Eiendomssalget har kollapset og det har vært en rekke protester siden i sommer.
På toppen av dette har valutaen svekket seg kraftig mot dollar. Yuanen har sitt verste år siden 1994 med et fall på 11 prosent de ni første månedene. Sentralbanken kom med en advarsel tidligere denne uken til spekulanter.
Statseide kinesiske banker har fått beskjed fra sentralbanken om å gjøre seg klare til å selge amerikanske dollar og kjøpe yuan i offshoremarkedet, ifølge Reuters.
– Vi antar at kinesiske myndigheter vil fortsette å bekjempe dette administrativt så lenge de kan, før de må intervenere direkte og må begynne å selge ned amerikanske reserver, sier senioranalytiker Charlene Chu hos Autonomous Research til Bloomberg.
Det kinesiske kommunistpartiet møtes til en av de viktigste partikonferansene i historien om to uker for å la president Xi Jinping fortsette – sannsynligvis gjennom hele 2020-tallet, hvis han ønsker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.