Uken har startet med en forsiktig optimisme med en oppgang for Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen på 1,4 prosent. Investorer venter på økonomiske statistikker for første halvår fra vekstøkonomier og børsnoterte selskaper. Det skaper mye nervøsitet.

Dobbelt sjokk

Fellesindeksen MSCI AC Asia ex-Japan Index, hvor børsnoterte asiatiske selskaper utenfor Japan inngår, har falt med 18 prosent hittil i år sammenlignet med i fjor. Børsene i Kina og Taiwan utgjør rundt halvparten av indeksen, og Sør-Korea og India rundt 30 prosent.

Dette er den kraftigste nedgangen på et halvår siden 2011. Da var det jordskjelvet og tsunamien i Japan som førte til forstyrrelser og forsinkelser i de globale forsyningskjedene for elektronikk og bilproduksjon – i tillegg til gjeldskrisen i Sør-Europa.

Høy inflasjon i vestlige markeder har ført til renteøkning i USA, Storbritannia, Australia og mindre land. Det ventes at sentralbankene i nesten alle land i Asia vil sette opp renten i andre halvår.

– Det doble sjokket med høy inflasjon og skarpe innstramninger i de store industriøkonomiene har ført til en levekostnadskrise og avtagende aktivitet i økonomiene, sier leder for makro- og investeringsstrategi ved BNY Mellon Investment Management, Aninda Mitra, til den japanske næringslivsavisen Nikkei.

Kursene på tungvekterne Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), SK Hynix og Samsung Electronics har falt med rundt 25 prosent. Disse selskapene leverer komponenter til nesten alt av elektronikk som produseres. De er også i gang med enorme investeringsprosjekter.

– De fleste fremvoksende markedene er åpne for handel og påvirkes lett av endringer i den globale etterspørselen. Der har nedjusteringene i vekst- og inntjeningsforventningene dratt de fleste Asia-børsene lavere, sier Mitra.

Kraftig nedgang i juni

De to viktigste børsindeksene ved de sørkoreanske børsene, Kospi og Kosdaq, har hatt en marerittmåned. Kospi-indeksen falt med 11,9 prosent frem til sist fredag. Dette er den verste utviklingen av de 40 største indeksene i verden, ifølge Korea Herald.

Hovedårsaken er det kraftige kursfallet for elektronikksektoren. Halvlederaksjer falt med 19,6 prosent. Mandag formiddag er det en oppgang på vel én prosent for Kospi-indeksen.

– Det koreanske aksjemarkedet er blitt hardere rammet enn andre globale børser. Dette skyldes en voksende bekymring om svakere eksport under en mulig resesjon, fortsatt kapitalflukt og det forringende investorsentimentet, sier analytiker Kim Young-hwan ved NH Investment & Securities til Korea Herald.

Finansinstitusjonen ING er ikke i tvil om hva som må følges tettest fra Asia den kommende uken.

«Økonomiske data fra Japan og Sør-Korea vil være høydepunktet», skriver seniorøkonom Min Joo Kang i et notat.

Tilbake til normalt i Kina

Kinesiske industribedrifter fikk en resultatnedgang på 8,5 prosent i mai sammenlignet med i fjor, viser nye statistikker. Dette var svakt bedre enn ventet. For årets fem første måneder var det en 3,5 prosent bedring i resultatene.

Kina er i ferd med å gjenåpne storbyene, men det er fortsatt omfattende restriksjoner og massetesting.

Første halvår 2022 ligger an til å bli det verste siden 1970: – Ukjent farvann dnPlus

– Kundene har vendt tilbake til gatene og realtidsdata viser at mobiliteten stort sett er tilbake til normalt, men det vil ta en stund før de åpner lommebøkene igjen, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Analyse- og rådgivningsselskapet tror ikke Kina vil få en økonomisk vekst i inneværende kvartal og er blant de mange finansinstitusjonene som har kuttet vekstprognosene for verdens nest største økonomi for 2022.

– Mangel på betydelig politisk støtte for økonomien hindrer en raskere oppgang. Tjenestemenn fortsetter å snakke om at de skal gjøre mer, men de eneste konkrete tiltakene som er bekreftet den siste uken er mindre støtte til bilindustrien, påpeker Evans-Pritchard.

Under finanskrisen i 2008/09 stilte den kinesiske staten opp med tiltakspakker på over 4000 milliarder kroner og bankene fikk beskjed om å gi lån til blant annet eiendomsutviklere. Dette sørget for høy vekst ikke bare for Kina, men også for verdensøkonomien.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.