Den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan Chase & Co. er den siste i en rekke internasjonale banker og finansinstitusjoner som har sett seg nødt til å foreta endringer i prognosene for Kina inn i 2019.

«En full handelskrig er vårt kjernescenario for 2019», skriver analytikere fra JPMorgan Chase i en ny rapport.

Venter forverring

Morgan Stanley, Nomura og HSBC er noen av de internasjonale finansinstitusjonene som har justert ned de økonomiske prognosene for Kina for de neste kvartalene. Årsaken er den svært anspente situasjonen mellom Kina og USA.

Enkelte velger å karakterisere utviklingen det siste kvartalet som en handelskonflikt. Andre mener det er en ren handelskrig som vil forverre seg de neste kvartalene.

«Det er ingen klare signaler som tyder på at spenningen mellom Kina og USA vil reduseres på kort sikt», skriver JPMorgan-teamet.

I forrige uke innførte USA straffetoll på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar. Dette kommer på toppen av den første runden med straffetoll fra juli på import verdt 50 milliarder dollar. President Donald Trump har sagt han vil ilegge straffetoll på all kinesisk import.

Dette tror stadig flere Kina-eksperter er sannsynlig, og vil skje rundt årsskiftet. Før den tid vil Trump og Kinas president Xi Jinping delta på to internasjonale toppmøter hvor begge har en mulighet til å møtes og redusere spenningen, blant annet under G20-møtet i Argentina.

Nedjustert Kina-vekst

De kinesiske børsene holder stengt denne uken i forbindelse med «Golden Week». Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med over 25 prosent siden januar.

«Høye straffetoller presser ned fortjenestemarginene for kinesiske produsenter. Dette reduserer investeringslysten og nye ansettelser. Dette vil dra ned det private forbruket på grunn av lavere inntekter», skriver JPMorgan.

Den amerikanske finansinstitusjonen spår at den økonomiske veksten i Kina i 2019 vil havne på 6,1 prosent. Dette er 0,4 prosentpoeng lavere enn myndighetenes offisielle vekstmål frem til 2021 – og, hvis det slår til, den svakeste økonomiske veksten i Kina på over et kvart århundre.

Frykter ny finanskrise

Det er ikke bare en full handelskrig som truer Kina. Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer i en ny rapport om at verdensøkonomien kan være på vei inn i en ny krise.

Blant de største risikoene IMF ser er fremveksten av såkalte skyggebanker i Kina. Dette er finansinstitusjoner som ikke er underlagt reguleringer eller kontroll. Den globale gjelden er høyere enn før finanskrisen i 2008, påpeker IMF og hva de karakteriser som «reformtrøtthet» i finanssektoren.

«Det er gjort enorme fremskritt for bankene, men arbeidet er ikke ferdig. Selvtilfredshet kan utløse en ny krise», advarer IMF før institusjonen avholder årsmøte i neste uke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Bård Bjerkholt: -Nå står vi ved et veiskille. Hør hans klare oppfordring til finansministeren
01:14
Publisert: