Store deler av Kina har hatt rekordhøy varme i sommer. Det har vært temperaturer på over 40 grader i millionbyer som Chongqing og Wuhan. Det har ikke vært alvorligere tørke i Sichuan–provinsen siden 1960-tallet. Etterspørselen etter elektrisitet er høy.

Vannkraftforsyningen stuper

Ikke siden kinesiske meteorologer begynte å registrere vannstanden i den mektige Yangtze-elven i 1865 har det vært mindre vannføring. Den 6300 kilometer lange elven har alltid vært livsnerven for store deler av Kina og svært viktig for landbruket. Nå er det svært lite vann.

Kinesiske myndigheter har svart med å innføre restriksjoner. Lysene på skyskraperne i finansmetropolen Shanghai har vært dimmet på kvelden og natten de siste dagene. Viktige industriparker og fabrikker har midlertidig stanset produksjonen.

– Glohet sommervær i deler av Kina har ført til en massiv nedgang i vannkraftforsyningen og en økning i husholdningenes strømforbruk. Sichuan-provinsen har nylig suspendert strømforbruket til lokale fabrikker. Dette øker markedets bekymring om energimangel og innvirkning på den økonomiske veksten, skriver senior Kina-økonom Betty Wang hos den australske finansinstitusjonen ANZ i en ny rapport.

Vannkraft er den nest største kraftproduksjonskilden i Kina og utgjør 14,6 prosent av den samlede energiforsyningen. Sichuan er det desidert viktigste kraftfylket og står for nesten en tredjedel av den samlede produksjonen. Til vanlig eksporterer Sichuan til andre regioner.

Slik påvirkes inflasjonen av klimaendringene
Fra tørke i Canada til frost i Brasil – været blir stadig mer ekstremt, og det påvirker faktisk også prisene i handlekurven.
04:00
Publisert:

– Den uventede tørken i Sichuan har fått den lokale vannkraftforsyningen til å stupe med over 50 prosent i august. Dessuten må Sichuan oppfylle sine kontraktsmessige forpliktelser om å forsyne andre provinser, påpeker Wang.

Rødt farevarsel

De siste 12 dagene har Kinas meteorologiske institutt utstedt «rødt farevarsel» på grunn av de høye temperaturene. Landbruksdepartementet advarte denne uken om at tørken utgjør en «alvorlig trussel» for høstavlingene. Det er registrert store ødeleggelser.

Satellittbilder av Kinas største innsjø, Poyang, viser hvor alvorlig tørken er med en vannstand som er over seks meter lavere enn vanlig. Innsjøen dekker til vanlig et område på 3500 kvadratkilometer. Nå er den på under 750 kvadratkilometer, ifølge Associated Press.

Toyota og Volkswagen er blitt tvunget til å redusere produksjonen av biler i Kina. Toyota sier i en uttalelse at de forsøker å gjenoppta produksjonen med bruk av egen strømproduksjon med generatorer. Volkswagens fabrikk i Chengdu er fortsatt stengt, ifølge BBC.

Tesla har advart om at strømbrudd ved fabrikken ved Shanghai og problemer med forsyningskjedene vil føre til lavere produksjon.

Apple skal lansere årets Iphone-modeller om to uker. Produksjonen er i full gang. Taiwanske Foxconn, som er Apples største produsent, sier de gjør alt for å unngå at produksjonen blir berørt på grunn av tørken og strømrasjonering.

Kriseøkonomi

Finansinstitusjoner følger situasjonen i Kina tett. Verdens nest største økonomi er svært sårbar med en pågående eiendomskrise, fortsatt omfattende pandemirestriksjoner og en økonomisk vekst som ligger langt under normalen.

«Sichuan har delvis løst dette ved å gå over til kullkraft. Selv om det ikke er en perfekt løsning når det gjelder CO2-utslipp, er i det minste skadene på økonomien på grunn av mangel på strøm for økonomien minimalisert. Samtidig lider flere byer på vannmangel til forbruk og landbruk», skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.

Goldman Sachs og Nomura har nedjustert vekstprognosene de siste ukene og det ventes en økonomisk vekst på rundt tre prosent for hele året. ANZ er avventende, men tror ikke at tørken vil påvirke den kinesiske verdiskapingen for hele året.

– Hvis dette fortsetter utover august med stans i fabrikkaktiviteten må vi kanskje revurdere konsekvensene dette har på den økonomiske veksten. Sichuan har den sjette høyeste veksten av provinsene i Kina. Den er også en av de seks store provinsene som har fått i oppgave å stabilisere den generelle veksten, sier Kina-økonom Betty Wang.

ANZ viser til at Sichuan spiller en svært viktig rolle i de globale forsyningskjedene for elektriske biler, blant annet batteriproduksjon.

Hetebølgen har vart i 65 dager – den lengste siden 1961, ifølge China Meteorological Administration. Det ventes regn i neste uke. Dette kan føre til flom, jordras og store ødeleggelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.