Gjennom hele fjoråret fastholdt den kinesiske kommunistledelsen det økonomiske vekstmålet på 5,5 prosent for hele året. Hverken nedstengninger av storbyen Shanghai, koronasmitteutbrudd ved industriområder eller sosial uro utløste endringer i prognosene.

Tirsdag morgen kom fasiten. Verdens nest største økonomi fikk en nullvekst i fjorårets siste kvartal, men klarte en vekst på tre prosent for hele året.

– Statistikkbyrået hevder at bruttonasjonalprodukt var uendret i fjerde kvartal. Det er usannsynlig, selv med desemberstatistikkene, som viser en overraskende motstandskraft. Uansett, det er klart at det peker opp for den kinesiske økonomien. Realtidsdata viser en sterk start på 2023, skriver seniorøkonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.

Dramatisk u-sving

Det var ventet svake kvartalstall for Kina, og i så måte innfridde landet. På tampen av 2022 overrasket president Xi Jinping ved å fjerne nesten alle smitteverntiltak over natten og vinke farvel til nullsmittestrategien.

– Exit fra nullsmittestrategien har skjedd mye raskere enn ventet. En slik dramatisk u-sving tyder på en dypere økonomisk nedtur i fjerde kvartal, men en raskere gjenåpning og oppsving i 2023, sier sjeføkonom for Kina hos Macquarie, Larry Hu, til Financial Times.

Andre makroøkonomiske statistikker mot slutten av fjoråret viser problemene Kina står oppe i. Industriproduksjonen økte med kun 1,3 prosent, og detaljhandelen falt med 1,8 prosent i desember. Dette er betydelig bedre enn ventet.

– Budskapet er klart. Hvis detaljhandelen i fjerde kvartal kan være så bra, bør den bli enda bedre i første kvartal. Vi oppjusterer veksten, skriver sjeføkonom for Kina hos ING, Iris Pang, i et notat tirsdag morgen.

Den offisielle arbeidsledigheten falt fra 5,7 prosent til 5,5 prosent. Ledigheten hos yngre kinesere er på over 17 prosent.

Capital Economics anbefaler investorer om å se fremover.

– Desember er en evighet siden. Det viktigste nå for investorer er hvor raskt oppgangen kommer, kommenterte sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, før makrostatistikkene ble lagt frem.

– Det er komplisert

Finansinstitusjoner følger utviklingen i Kina svært tett akkurat nå for å kunne fange opp utviklingen i realøkonomien tidlig.

– Det er komplisert, klager sjeføkonom Neil Shearing hos Capital Economics i et notat, hvor han viser til hvor vanskelig det er å utarbeide prognoser når det skjer uforutsette hendelser.

Analyse- og rådgivningsselskapet har sett på kollektivdata for kinesiske storbyer, og aktiviteten er i ferd med å ta seg opp i hva de beskriver som en «viktig makroøkonomisk hendelse for 2023».

– Vi hadde regnet med at Kinas vei ut av pandemien ville bli humpete, hvor både tilbud og etterspørsel ville bli rammet hardt i første kvartal, før en oppgang ville komme senere. Realtidsdata tyder på at en betydelig oppsving allerede er i gang, skriver Shearing.

Capital Economics har oppjustert den økonomiske veksten for Kina for 2023 – fra to prosent til 5,5 prosent.

Oppjusterer global vekst

Hva som skjer i Kina de neste månedene, vil ha store konsekvenser for verdensøkonomien. Det er store smitteutbrudd og dødsfall i storbyer, men hvor omfattende dette er, vet ingen. Mye tyder på at smittetoppen vil nås i løpet av de neste ukene.

Finansinstitusjonen Barclays har oppjustert vekstprognosene for Kina fra 3,7 prosent til 4,8 prosent for 2023. Dette har ført til en oppjustering for veksten i verdensøkonomien – til 2,2 prosent, 0,5 prosentpoeng høyere enn for under en måned siden.

– Dette er i stor grad drevet av økningen på ett prosentpoeng for Kina, men gjenspeiler også en økning i vekstprognosene for EU – i hovedsak fra en mye bedre utvikling for Tyskland, sier analysesjef Christian Keller hos Barclays til CNBC.

Barclays mener fortsatt at USA vil oppleve en resesjon i 2023, men mener den vil bli svak, og at verdens største økonomi vil få en svak vekst for hele året.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.