De kinesiske markedene har holdt stengt nesten en uke. Kinesere har benyttet fridagene til å reise rundt i sitt eget land – og brukt penger.

Foreløpige statistikker viser at det ble foretatt 230 millioner innenlandsreiser i løpet av femdagersferien ved inngangen til mai. Reiselivssektoren ble tilført 113,2 milliarder yuan (145 milliarder kroner), ifølge Ministry of Culture and Tourism.

Dette er en vekst på 138 prosent sammenlignet med i fjor.

– Mens forbruket var en belastning på den kinesiske økonomien i 2020, vil andelen øke til rundt 60 prosent av bruttonasjonalprodukt innen utgangen av året. Eksportandelen vil avta, sier visedirektør Tian Yun ved Beijing Economic Operation Association til Global Times.

– Dramatisk endring i sentimentet

Denne optimismen har foreløpig ikke gitt utslag ved de kinesiske børsene. Shanghai-indeksen er flat. Den ligger nesten nøyaktig på hva den var for ti måneder siden etter at det kinesiske samfunnet hadde gjenåpnet etter å ha fått kontroll på pandemien i løpet av våren 2020.

2021 startet bra for CSI 300-indeksen og nådde det høyeste nivået siden oktober 2007 like etter nyttårsfeiringen i februar. Siden har CSI 300-indeksen falt med 12 prosent og Shanghai Composite-indeksen med nesten åtte prosent.

– Ingen visste at sentimentet ville endre seg så dramatisk etter kinesisk nyttår. Markedet vil forbli fastlåst inntil det kommer klare kjøp- eller salgssignaler, sier forvaltningssjef Jackson Wong hos Amber Hill Capital til Bloomberg.

Resultatforbedring

Resultatsesongen er nesten over i Kina. De 300 selskapene som inngår i CSI 300-indeksen fikk en resultatforbedring på 27 prosent i første kvartal. Dette er den høyeste veksten i første kvartal på 11 år. Forventningene hos investorer er skyhøye. Aksjene prises fortsatt lavere enn selskapene som inngår i den amerikanske S&P 500-indeksen.

«Hvordan er det mulig at et marked, hvor så mange forvaltere er vedvarende optimistiske, er inne i en korreksjon», spør næringslivsavisen Nikkei.

Investeringsdirektør Tian Hangqing hos Huatai Pinebridge mener hun har svaret og peker på innstramninger.

– Når den kinesiske sentralbanken fjerner noe av likviditeten i markedet blir investorer tvunget til å revurdere verdiene på aksjene, sier Tian Hangqing til Nikkei.

Fraværet av støtte fra lokale og internasjonale investorer har flere ganger tidligere sendt kinesiske aksjer i en utforbane. Under et børskrasj for seks år siden stupte CSI 300-indeksen med 45 prosent på syv måneder.

I 2010 eide institusjonelle investorer 35 prosent av de samlede børsverdiene i Kina. Nå er denne andelen på 75 prosent, ifølge meglerhuset China Renaissance Securities. Småinvestorer står for over 70 prosent av det daglige omsetningsvolumet.

Svak start på kvartalet

Aktivitetsindeksene fra innkjøpssjefer viser fortsatt det er solid ordreinngang i industrien, men noe svakere enn i vinter. Aktiviteten i tjenesteytende sektor falt fra 56,3 i mars til 54,9 i april, ifølge National Bureau of Statistics.

Samleindeksen fra industri og tjenesteytende sektor falt fra 55,3 i mars til 53,8 i april.

«Det er en svakere inngang til andre kvartal», skriver Capital Economics i en rapport.

Analyseselskapet peker på problemer i forsyningskjedene med knapphet på komponenter og logistikkforsinkelser.

I første kvartal fikk den kinesiske økonomien en vekst på 18,3 prosent sammenlignet med i fjor – den høyeste som noensinne er registrert i et kvartal. Det ventes en økonomisk vekst på over åtte prosent i 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.