I midten av august skrev over 90 amerikanske storselskaper, ledet av Nike, Gap, Levi Strauss og Ralph Lauren, et brev til president Joe Biden og ba om hjelp til å sende vaksiner til Vietnam. Landet produserer en tredjedel av sko som selges i USA.

«Tilstanden i vår bransje er avhengig av hvordan tilstanden er for den vietnamesiske industrien», skriver selskapene.

Under tre prosent av den vietnamesiske befolkningen på rundt 100 millioner er fullvaksinerte. Det har vært registrert rekordmange dødsfall i Vietnam de siste dagene.

Hele industrisoner er isolert. I storbyen Ho Chi Minh City, med over 10 millioner innbyggere, er hæren satt inn for å levere mat.

– Folk må absolutt holde seg i ro, isolere seg fra hverandre og andre husstander, sa statsminister Pham Minh Chinh denne uken.

– Betydelig etterslep

De siste smittebølgene i Japan, Kina og store deler av Sørøst-Asia har konsekvenser for hele verden. Toyota vil kutte bilproduksjonen med 40 prosent i september på grunn av smitteutbrudd hos underleverandører i Malaysia.

Et begrenset smitteutbrudd ved en av Kinas største havner ved Ningbo-Zhoushan Port i begynnelsen har ført til store forsinkelser. I helgen ble det registrert smitte ved flyterminalen Pudong i Shanghai – like nord for havnen.

Pudong står for rundt 23 prosent av all internasjonal flyfrakt i Kina og er den tredje travleste i verden. Fraktselskaper forsøker å finne alternative fraktruter.

– Konsekvensene av dette er at vi vil få et betydelig etterslep. Flyplassene har innført restriksjoner på grunn av utbruddet. Kapasiteten er på 30 til 40 prosent av hva den er til vanlig, sier en talsperson for fraktselskapet Seko Logistics til South China Morning Post.

Bilprodusenten Mazda sier at de vil stanse produksjonen ved de to største fabrikkene i Japan fra onsdag av på grunn av leveranseproblemer fra underleverandører som benytter flyplassterminalen ved Shanghai.

Ved Volvo-fabrikken ved Torslanda utenfor Gøteborg er produksjonen stanset den neste uken på grunn av mangel på databrikker.

Smitteeffekt

«La meg gi deg et øyeblikksbilde med noen av de store problemene Kina står overfor akkurat nå», starter sjeføkonom med ansvar for Kina hos finansinstitusjonen ING, Iris Pang, en ny rapport.

ING nedjusterer vekstprognosene for Kina for inneværende halvår til under fem prosent.

«Omfattende flom, innføring av restriksjoner ved havner, mangel på databrikker og nye reguleringer i flere bransjer er blant de store utfordringene den kinesiske økonomien stor overfor nå», skriver Pang

Hun mener dette vil gi en smitteeffekt og føre til høyere priser i Vesten. ING har de siste dagene nedjustert vekstprognosene for Thailand, Malaysia, Indonesia, Filippinene og Australia.

– Fra å være relativt åpne har asiatiske økonomier stengt ned. Vi vil sannsynligvis se den økonomiske aktiviteten falle sammenlignet med foregående kvartal, sier hennes kollega, analysesjef Robert Carnell, i en kommentar til Reuters.

Nedbremsing i Sørøst-Asia

Analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics følger den kinesiske økonomien tett og har i flere år tatt pulsen på verdens nest største økonomi med sin China Activity Proxy (CAP) indeks.

«Denne tyder på at den økonomiske aktiviteten falt ytterligere i juli. Dette bør ikke avvises som et midlertidig tilbakeslag på grunn av det siste smitteutbruddet. Konsekvensene av deltabølgen vil merkes bedre i august», skriver makroøkonom Julian Evans-Pritchard i en ny rapport.

Foreløpige aktivitetsindekser for august viser lavere aktivitet i store deler av Asia.

– Det er tydelige signaler om at den økonomiske aktiviteten i Sørøst-Asia vil bremse ned i tredje kvartal, sier sjeføkonom Rajiv Biswas hos IHS Markit til Reuters.

Ifølge Refinitiv Eikon vil Asias største selskaper få det første resultatfallet siden i fjor vår i inneværende kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.