I løpet av den første handelstimen tirsdag morgen falt Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen med 4,8 prosent. Idet ettermiddagshandelen er i gang har indeksen falt med over 6,3 prosent (klokken 8 norsk tid).

Hang Seng-indeksen har falt til under 18.300. Dette er det laveste nivået siden oktober 2011.

Hovedindeksene ved Shanghai-børsen har falt med fem prosent og Composite Index er over 15 prosent lavere enn ved årsskiftet.

«Vi innser at det er vanskelig å si når bunnen er nådd og vi har ingen gode svar på mange av de makroøkonomiske forholdene», skriver Credit Suisse i en markedsoppdatering.

Prisen på nordsjøolje (brent spot) var like ved å falle under 100 dollar natt til tirsdag, men tok seg opp etter å ha vært på nøyaktig 100 dollar. Den ligger på 102,5 dollar ved 7-tiden.

Risikerer hvitvaskingsbot

Det er de store kinesiske privatkontrollerte selskapene som leder nedgangen ved Hongkong-børsen. Tencent, som i flere år har konkurrert med Alibaba om å være Kinas mest verdifulle selskap, stupte til en ny bunnotering for det året til 305 Hongkong-dollar.

Aksjekursen, og børsverdien, er mer enn halvert siden februar i fjor da den lå på 757 Hongkong-dollar. Bare i år har aksjekursen falt med nesten 30 prosent.

«Utsiktene om en heftig rekordbot for brudd på hvitvaskingsreglene har sendt fryktbølger om at Beijing ikke er ferdig med å gå etter teknologiselskapene», skriver Mizuho Bank, ifølge CNBC.

Alibaba-kursen har falt med over fem prosent og ligger på 74 dollar og nærmer seg kursen som ble betalt i forbindelse med kapitalutvidelsen og aksjenoteringen i 2014. I oktober 2020 lå kursen på like under 300 dollar.

Aksjekursene på kinesiske selskaper som er børsnoterte i USA falt kraftig på mandag. Mange selskaper står i fare for å bli fjernet fra børsnotering. JPMorgan Chase sier at flere kinesiske internettselskaper er «uinvesterbare».

Slo forventningene

10 av 17 finansinstitusjoner antok at den kinesiske sentralbanken ville foreta et rentekutt på tirsdag, ifølge Bloomberg. Det skjedde ikke. Isteden svarte den med å tilføre markedet 100 milliarder yuan i ekstra likviditet.

Årsaken kan være nye økonomiske aktivitetsstatistikker for februar. Investeringene de første to månedene av året er på 12,2 prosent. Aktiviteten i industrien økte med 7,5 prosent – opp fra 4,3 prosent i desember. Detaljhandelen akselererte fra 1,7 prosent til 6,7 prosent.

– Statistikkene for årets to første måneder slo forventningene. Men økonomien ser ut til å komme under fornyet press i løpet av de kommende månedene ettersom Kina er midt inne i det verste koronautbruddet siden Wuhan-utbruddet, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Ifølge kinesiske helsemyndigheter er koronasmitten den høyeste på to år med over 5200 nye smittetilfeller registrert det siste døgnet. Frem til nylig hadde Kina svært liten smitte. En rekke kinesiske storbyer, blant annet teknologisenteret Shenzhen og Tianjin er delvis nedstengt.

«Presset øker for at Beijing skal intensivere støtte. Covid-situasjonen gjør det enda mer utfordrende for regjeringen å nå det ambisiøse vekstmålet på 5,5 prosent», skriver Eugenia Victorino, som leder Asia-strategi hos storbanken SEB i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.